Wallström om Syrien: ”Mycket farligt läge just nu”

avJosefine Holmqvist

Utrikesminister Margot Wallström ser stora risker med det alltmer spända läget efter den misstänkta kemvapenattacken i Syrien.

– Det är ett mycket farligt läge just nu och därför måste vi göra ännu en ansträngning för att se till att vi kan få ett ansvarsutkrävande, säger hon.

I eftermiddag, svensk tid, hålls ett nytt möte i FN:s säkerhetsråd – som hittills misslyckats med att komma överens.

De senaste dagarna har den spända situationen efter en misstänkt kemvapenattack i Syrien trappats upp rejält. På onsdagen meddelade USA:s president Donald Trump att Ryssland kan ”göra sig redo för missiler i Syrien”.

Natten till torsdagen gav Storbritanniens premiärminister Theresa May besked om att brittiska ubåtar har beordrats till Syrien, och att de står på USA:s och Frankrikes sida.

Sveriges utrikesminister, Margot Wallström (S), ser stora risker med den rådande situationen:

– Det är ett mycket farligt läge just nu, och därför måste vi göra ännu en ansträngning för att se till att vi kan få ett ansvarsutkrävande, och vi borde se till att vi eliminerar alla kemvapen från Syrien, säger hon.

Foto: Magnus Wennman
Margot Wallström.

”Sorgliga dagar för säkerhetsrådet”

Hittills har alla försök att komma överens i FN:s säkerhetsråd misslyckats. Utrikesministern kallar det för "sorgliga dagar för säkerhetsrådet". Det pågår febril aktivitet i FN, på UD och många andra håll för att hitta en fredlig lösning, samtidigt som de militära hoten låter allt högre.

– Vi har inte gett upp hoppet om att hitta en fredlig väg framåt. Vi fortsätter våra ansträngningar och det kommer att vara ett nytt möte i eftermiddag, svensk tid, säger Margot Wallström.

Hon menar att alla parter borde tänka på den syriska civilbefolkningen och att ta reda på vad som faktiskt hände i den påstådda kemvapenattacken.

– Det gäller också att fråga sig vad som skulle hända efteråt? Vad skulle man åstadkomma med en militär eskalering? säger Margot Wallström.

Syriska regimstyrkor har intagit Douma

Syriska regimstyrkor har tagit full kontroll över den tidigare rebellkontrollerade enklaven Douma, öster om huvudstaden Damaskus, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Dessutom har rysk militärpolis placerats ut i området – som ”en garanti för lag och ordning i staden”, skriver det ryska försvarsdepartementet.

Samtidigt fortsätter den storpolitiska striden om Syrien, och omvärlden väntar spänt på vilket drag som USA, Storbritannien och Frankrike kommer med härnäst.

USA:s president Donald Trump twittrar på torsdagen att han aldrig sagt när en attack mot Syrien skulle kunna ske: ”Det kan bli väldigt snart eller inte alls så snart”.

ARTIKELN HANDLAR OM