Därför kan du må dåligt av att sova med en fläkt i rummet

avGustav Holmström

Foto: TT

Den rejäla sommarvärmen har fått svenskarna att rusa till butikerna och köpa fläktar, men att sova med fläkten på kan vara kopplat till hälsorisker för vissa människor.

Värmen i Sverige har lett till att många längtat efter svalka, och på många ställen i landet har det resulterat i att det helt enkelt inte funnits några fläktar att köpa.

Men för vissa kan svalkan som en fläkt leder till vara negativt för hälsan. De som lider av allergier eller astma kan drabbas.

Enligt The Independent, som i sin tur hänvisar till Sleep Advisor, så kan det nämligen vara så att när fläkten får luft att cirkulera så blåser det även upp damm och andra potentiella allergener som kan orsaka irritation.

Tipset: Håll fläkten ren

Den brittiska tidningen har dock även pratat med en allergispecialist, läkaren och professorn Clifford Basset, som bekräftar att problemet finns – men säger att riskerna är förhållandevis små.

– För många av oss är det inte ett problem, säger han till The Independent.

Han säger dock att det kan leda till irritation i näsan för de som drabbas.

Ett sätt att minska riskerna är att se till att tvätta av bladen på fläkten, som annars riskerar att sprida mer damm och allergener, skriver The Independent.

ARTIKELN HANDLAR OM