Radioaktivt vatten har läckt från reaktor 2

Av: Linda Hjertén, TT

Publicerad:

Radioaktivt vatten har läckt ut från reaktor 2 vid Fukushima.

Nu fruktar man att det förorenade vattnet ska läcka ut i havet.

Antalet döda och saknade efter naturkatastrofen i Japan har nu överstigit 28 000.

10 901 personer har bekräftats döda och 2 776 personer är skadade.

Hundratusentals personer har förlorat sina hem och bor nu i tillfälliga evakueringscenter.

Samtidigt kommer nya alarmerande rapporter.

330 gånger högre dos

Radioaktivt vatten har läckt ut från reaktor 2 vid Fukushima, uppgav Tepco på måndagen. Vattnet har en strålningsnivå på skyhöga 1 000 millisievert per timme. Det är enligt CNN en 330 gånger högre dos en vad en människa i ett i-land under ett år.

Nu arbetar man med att ta hand om det förorenade vattnet.

– Vi måste kontrollera om vattnet kan flyta ut direkt i havet, sade en Tepco-tjänsteman.

Illamående och kräkningar

Strålningsnivån utanför en av reaktorerna i Fukushima är nu så hög att man tvingats evakuera arbetare där. Kärnkraftssäkerhetsmyndighetens talesperson Hidehiko Nishiyama bekräftar att det handlar om extrema siffror. Han tillägger att radioaktivt vatten kan ha läckt ut från reaktorn.

De senast tillgängliga siffrorna är att strålningen i reaktor 2 är 100 000 gånger högre än normalt; i havet utanför 1 850 gånger högre. I vattenpölar utanför reaktorn har man uppmätt 1 000 millisievert; en enda dos av 1 000 millisievert kan förorsaka strålningssjuka med symptom som illamående och kräkningar. Exponering av 100 millisievert per år anses kunna medföra en ökad cancerrisk.

– Jag tror att situationen kanske är mycket allvarligare än vad man försöker få oss att tro, säger experten Najmedin Meshkati på University of Southern California.

FN borde gripa in

Meshkatis bedömning är att det kan komma att ta flera veckor att få kontroll över de sex reaktorerna i Fukushima, och han menar att FN måste gripa in. Hittills har man hittat kontaminerat vatten i både mat, havsvatten och kranvatten i Japan.

– Det här är långt bortom av vad ett land kan klara på egen hand. Det måste tas upp i FN:s säkerhetsråd. Enligt min ödmjuka åsikt är det en mycket viktigare fråga än flygförbudszonen i Libyen, säger Meshkati.

I morse  skakades norra Japan av nytt kraftigt jordskalv med en magnitud på 6,1. En tsunamivarning utfärdades, men drogs senare tillbaka.

Publicerad: