Missad deadline

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

VÄRSTINGREPORTERN  Hunter S Thompson i filmen ”Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S Thompson.”
Foto: Foto: AP
VÄRSTINGREPORTERN  Hunter S Thompson i filmen ”Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S Thompson.”

Vilken reporter har inte haft åtminstone en kort kärleksaffär med Hunter S Thompson? Kombinationen av vapen, meskalin, öken och Hells Angels-reportage sätter lätt unga journalisthjärtan i brand.

Thompson uppfann gonzo-journalistiken, ett oklart begrepp som handlar om att inte stå vid sidan av skeendet man rapporterar om, utan helst proppa sig full med peyote och ställa till det för sig. Att i stället för att vara en journalistisk fluga på väggen, snarare vara en journalistisk spya i paraplydrinken.

Hans inflytande har varit enormt. Framför allt på de reportrar som tar lätt på journalistikens sanningskrav. Sanningen är ju tyvärr sällan lika rolig som en riktig amerikansk saga. Vilket även gäller Hunter S Thompsons liv. I verkligheten var han nämligen en tung missbrukare vars redaktörer ständigt väntade vid faxen på att den store reportern skulle skriva något.

Att sanningen är tråkig tog E Jean Carroll fasta på när hon författade biografin Hunter – Hunter S Thompsons vilda och sällsamma leverne.

Varannat kapitel är en pastisch på ett gonzoreportage – en fiktiv historia om påfågelsforskaren Laetitia Swap som fängslas av ”Dr Thompson” och tvingas skriva en biografi om honom. Varannat kapitel består av lösryckta citat av personer som träffat mannen i fråga.

Det hela bör väl betraktas som en hommage till Thompsons sätt att skriva. En självupptagen blandning av lögner och ofärdiga utkast. Poängen är såklart att demonstrera hur historien om den gode doktorn är konfliktfylld, fylld av fria fantasier spridda av huvudpersonen själv och hopplös att sortera.

Point taken.

Problemet är att Hunter S Thompsons självbiografiska böcker blir ointressanta om vi inte försöker skilja fakta från fiktion. Utan journalistik är hans skrivande tyvärr inte särskilt stor litteratur.

2005 sköt sig Hunter S Thompson i huvudet. Hans kvarlevor sprättes upp i luften från toppen av ett knytnävsformat torn (med två tummar) till tonerna av Taiko-trummor och Bob Dylans Mr Tambourine man. Allt enligt doktorns sista önskningar.

Av det syns ingenting i boken eftersom den skrevs för 18 år sedan.

Först nu kommer den på svenska. Man skulle kanske kunna påstå att den här förseningen är en hyllning till Thompsons förmåga att konsekvent missa deadline.

Men det är tyvärr bara för sent.

Martin Aagård

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.