GW Persson tror att rätt man är gripen

avAnders Johansson

Leif GW Persson tror att polisen har gripit rätt person för styckmordet på Eva.

Att universitetsadjunkten uppvisar sådant lugn talar emot honom.

– De flesta oskyldiga brukar bli skogstokiga och klättra på väggarna, men det gör inte det här exemplaret.

Tycker att 51-åringens lugn talar emot honom.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson konstaterar att universitetsadjunkten, med sin bakgrund, inte passar in i mönstret.

– Han är verkligen ingen typisk styckmördare. Han är ett klart undantag. Vi har haft två socialt väletablerade, ostraffade styckmördare i svensk kriminalhistoria. Den ena var en bankkamrer på Handelsbanken som tog livet av en klient vars pengar han hade förskingrat. Den andra var en läkare i Göteborg som tog upp en prostituerad på sin mottagning.

Om det är universitetsadjunkten som mördat Eva har han haft en mycket hektisk tid fram till gripandet. Tidsmarginalerna är mycket snäva.

– Han blev anhållen en lördagskväll och det hela hände någon gång vid lunchtid på onsdagen. Det gav honom 60 timmar, säger GW Persson och beräknar tidsåtgången:

– Det var nyårsafton emellan. Det tar sex timmar att stycka en kropp på det där viset, och grovstäda. Sedan ska den förpackas och köras ut, och sedan ska det finstädas och så vidare. Till det går det åt minst lika mycket tid. Och då blir det inte så mycket kvar, för han har ju skött en massa annat också.

– Det stör mig.

Att universitetsadjunkten nu uppträder så lugnt trots situationens allvar, gör professorn konfunderad.

– Han måste ha närmast en japansk självbehärskning.