Min skola går under

Publicerad:
Uppdaterad:

Boxaren och eldsjälen Christer Corpi lämnar jobbet som idrottslärare

Under Christer Corpis tio år på Östbergaskolan har den utvecklats till en av Stockholms främsta skolor i idrottssammanhang. Något han är rädd skaförstöras när han slutar. Själv har han redan fått erbjudanden om andra jobb.
Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Under Christer Corpis tio år på Östbergaskolan har den utvecklats till en av Stockholms främsta skolor i idrottssammanhang. Något han är rädd skaförstöras när han slutar. Själv har han redan fått erbjudanden om andra jobb.

Han är älskad av elever, kolleger och föräldrar.

Men nu går Christer Corpi, gammal boxarmästare och idrottslärare, från Östbergaskolan i Stockholm.

– Jag kan omöjligt arbeta kvar på skolan så länge rektorn är kvar.

Christer Corpi har gjort sig känd för att ta med elever på en två kilometer lång joggingtur när de kallat sina kamrater för hora eller bög. Han brukar beskrivas som hård men rättvis.

– Mitt jobb som idrottslärare är så mycket mer än ett jobb för mig. Jag har personlig kontakt med barnen, jag vet vad de gör på fritiden och hur det går för dem i idrotten.

Omkring 270 elever går på Östbergaskolan i södra Stockholm. Ungefär 70 procent av eleverna har utländsk bakgrund och många av dem saknar skolerfarenhet från hemlandet. Behovet av resurslärare som Christer Corpi är stort. Skolan riskerar nu att förlora sin eldsjäl från och med 20 januari i år.

Efter en tvist med nytillträdda rektorn Ingrid Berglind om hur ett lokalt arbetstidsavtal ska tolkas fick Christer Corpi nog och sa upp sig. Enligt avtalet ska lärarna vid behov undervisa åtta timmar extra per termin.

– Ingrid Berglind har vid flera tillfällen beordrat mig att arbeta utan ersättning, trots att jag redan har arbetat mina extra åtta timmar. Jag har inga problem att arbeta extra men då vill jag ha ersättning för det.

– En rektor ska stötta och uppmuntra personalen, inte trycka ner den. Får hon vara kvar som rektor kommer skolan att gå under, säger Christer Corpi.

Ytterligare en lärare, som arbetat på skolan i tretton år, har sagt upp sig. Enligt Christer Corpi väntar en lärarflykt från Östbergaskolan om ingenting görs åt den nuvarande situationen.

Ingrid Berglind vill inte ge någon kommentar och hänvisar till skolchef Bengt Nilsson.

– Jag delar inte Christer Corpis kritik av Ingrid Berglind. Konflikten rör ett avtal som inte längre gäller i staden. Christer går inte att ersätta, men just nu gäller det att lösa konflikten med föräldrar, lärare och rektor, säger Bengt Nilsson.

När Christer Corpi sa upp sig strax före jul utbröt kaos på skolan. Eleverna demonstrerade och när skolan startade efter jullovet lämnade Östbergaskolans föräldraförening in en
I en skola med många etniciteter är det viktigt att det finns en klippa som Christer protestlista med 286 underskrifter. Tillsammans med listorna överlämnades ett brev där föräldrarna uttrycker sin besvikelse över kommunens sätt att behandla lärarflykten från skolan.

– Christer Corpi har respekt bland barnen. I en skola med många etniciteter är det viktigt att det finns en klippa som Christer. Det är oerhört tragiskt att han slutar, säger Lisa Forsmark, medlem i Östbergaskolans föräldraförening.

Enligt lokaltidningen Mitt i Söderort har Lärarförbundet rekommenderat att alla diskussioner som förs med rektorn bör ske med en tredje part närvarande.

Christer Corpi trivs på Östbergaskolan och vill helst av allt vara kvar.

– Det känns otroligt tråkigt att behöva sluta och lämna alla barnen. Men just nu ser jag inga andra alternativ.

Så mycket makt har rektor

Pernilla Nordström

Publicerad: