”De ska se att det inte finns någon pistol”

avMalin Wahlberg

Varje gång Amanda Zahui kör bil har hon körkortet redo tätt intill sig ifall hon skulle bli stoppad av polis.

Hon har det av rädsla för att bli skjuten. 

Nu fruktar landslagsstjärnan att Sverige är på väg åt samma håll som USA.

– Det är ett känsligt ämne för det är läskigt, det är läskigt som fan, säger hon. 

Amanda Zahui har varit hemma i Sverige i tre veckor. En längre ledighet har 24-åringen aldrig haft sedan hon blev proffs. Som enda svenska basketspelare varvar hon spel ute i Europa med landslaget och WNBA

Det innebär matcher året om och få lediga dagar. 

– WNBA-säsongen har varit lång. Vi har knappt fått någon vila. Folk frågar hela tiden hur jag orkar, det är kärleken till sporten, säger Zahui. 

På söndag åker hon till Sopron för en ny säsong i en ny klubb. Egentligen skulle flyttlasset ha gått till Turkiet men när Yakin Dogu plötsligt la ner under sommaren blev adressen i stället Ungern. 

– Det sög att Turkiet inte gick igenom. Binta (Drammeh) smsade en screenshot från Twitter och skrev att min klubb skulle läggas ner. Jag tänkte bara "Oh my god, vad jag ska ta mig till?". Men det löste sig på det bästa sättet med Sopron, jag är sjukt taggad.

”Visste inte hur allvarligt det var”

Sportbladet träffar Zahui i Vårby där hon är på plats för att uppmuntra unga tjejer i förorten att börja spela basket. Projektet känns extra viktig för Zahui inför söndagens val där Sverigedemokraterna kan bli största parti. 

– Det är jätteviktigt. Det är ganska tufft för jag är inte hemma så mycket. Jag får mer höra det från håll. Därför är det viktigt när vi får chansen att vara här. Det är ett känsligt ämne för det är läskigt, det är läskigt som fan. Jag har invandrarbakgrund själv och har växt upp i Dalen där de bor många invandrare. 

Zahui fick en chock när hon kom hem från USA i somras. 

– Jag har inte ord, för jag visste inte hur allvarligt det var förrän jag kom hem och mamma satte mig ner och förklarade hur viktigt det var att rösta. Man tänker att det är Sverige och att det är lugnt, men...

– Det var som när Trump blev vald. Vi skulle spela Euroleague-match och jag var roommate med Elizabeth Williams, en amerikanska. Hon vaknade upp och så såg vi att Trump hade vunnit. Då var det så här "nej!?". Jag kom ihåg att hon sa "men det är lugnt, du bor i Sverige". Nu står jag här och bara... exakt, jag bor i Sverige. 

1 av 9 | Foto: PONTUS ORRE / AFTONBLADET /85527
Sportbladet träffar Amanda Zahui i Vårby där hon är på plats för att uppmuntra unga tjejer i förorten att spela basket. 24-åringen är orolig för det politiska läget i Sverige och känner ett ansvar att använda sin plattform för att försöka göra skillnad. ”Jag tror att med rätt inställning kan vi visa att Sverige är ett tryggt ställe”, säger hon.

Hur är det att bo i USA med Trump som president? 

– Den grejen jag gör nu, även när jag är hemma, är att jag lägger mitt körkort när jag kör så att det bara är att ta om jag skulle bli stoppad. Det gör jag automatiskt. Jag har det i en liten väska precis här (Zahui visar med handen nära kroppen) så att de ska se. 

– Det har varit så mycket skjutningar när polisen mördar någon för att de tror att de letar efter en pistol när de bara ska ta fram körkortet. Det är min största rädsla. När jag kör förbi polisen i USA blir jag helt stel, även om jag vet att jag kör rätt speedlimit så är jag rädd att göra fel.

Du har alltså körkortet på rätt ställe för att polisen inte ska tro att du ska ta fram en pistol?

– Ja, ja. Jag har alltid det. Nu har jag en liten väska och det är verkligen i det minsta facket längst fram så det finns ingen pistol, det är omöjligt.

Det är sjukt.

– Det är jätteobehagligt men vad ska man göra.

”Jag kan inte förstå det”

Zahui är även rädd för att Sverige är på väg åt samma håll som USA. 

– Absolut. Jag trodde inte ens att SD skulle vara en konversation och nu är det så. Jag förstår inte det. Jag är inte så jätteinsatt i politiken så, men jag kan inte förstå hur man vill skada andra människor. 

Många idrottsstjärnor drar sig för att ta ställning i politiska frågor. Tvärtom känner Zahui ett ansvar att använda sin plattform för att försöka göra skillnad. 

– Vi måste prata om det. Om vi inte pratar om det kommer det bara att fortsätta. Eftersom jag inte bor här märker jag inte av det, men det är våra familjer som upplever det och det är läskigt. Jag är inte här och kan inte göra något åt saken, men jag försöker, säger hon och fortsätter: 

– Jag har alltid sagt vad jag tycker, eller försöker i alla fall på bästa sätt utan att det blir fel. Jag tror att med rätt folk och inställning kan vi visa att Sverige är ett tryggt ställe. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket

WNBA