Mejla

Anders Lindberg

Kvacksalveri borde inte få skattemedel

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Dagens Nyheters avslöjande i veckan att Allvis barnavårdscentral på Södermalm inte ger korrekta råd om vacciner till barn väcker starka känslor.

När ett par var oense om deras 18-månaders bebis skulle vaccineras sa BVC-sköterskan: ”Vi förhåller oss väldigt neutrala när det gäller vaccin.”

Och tydligen även ”neutrala” till riktlinjerna för svensk barnhälsovård. Bebisen fick inget vaccin.

Konspirationsteorier

Det är inte första gången just Allvis avslöjas med att inte stå på vetenskaplig grund.

I våras avslöjade DN att en barnmorska vid samma företag spred inkorrekt information om vaccinationer vid en föräldraträff. Tidningen har pratat med flera personer med liknande upplevelser.

En läkare pratade om att hon träffat ”vaccinskadade” barn och om skepsis till vetenskapliga studier eftersom de ”ändå är finansierade av läkemedelsindustrin”.

Hon pratade också om att man ”utvecklats själsligt” av barnsjukdomar, en förställning som återfinns i den antroposofiska lära där Allvis har sina rötter.

Nyandlighet och faktaresistens

Antroposoferna kan förmodligen bäst beskrivas som en form av nyandlighet även om de värjer sig mot att kallas en religion.

Vi har självklart religionsfrihet men att antroposofer sprider myter om vaccin är direkt samhällsfarligt. Och på just Allvis verkar det ha haft stor effekt.

Bara 38,7 procent av barnen på just denna barnavårdscentral är vid 18 månaders ålder vaccinerade mot mässling, påssjuka och röda hund. Det är knappast en slump.

Men problemet är större än antroposofisk filosofi. Genom internet sprids mängder av felaktigheter om vaccins påstådda skadevekningar. Ofta kombinerade med konspirationsteorier om läkemedelsindustrin, forskare och den riktiga sjukvården.

Sanningen är att det svenska barnvaccinationsprogrammet är synnerligen väl beprövat. Men fakta verkar inte spela någon roll.

Flockimmunitet

Vaccinmotståndarna är inte bara farliga för sina egna barn.

En av orsakerna till att vårt barnvaccinationsprogram är så effektivt är att det skapar vad forskarna kallar ”flockimmunitet”. Genom att så många som möjligt är vaccinerade finns få personer som kan sprida smitta.

”På så sätt skyddas ovaccinerade individer, till exempel spädbarn och människor med allvarliga underliggande sjukdomar som gör att de inte svarar på vaccination eller inte kan vaccineras.” skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

När inte ens 40 procent av barnen på Allvis barnavårdscentral är vaccinerade säger det sig själv att denna flockimmunitet har urholkats rejält.

Skattepengar till riktig vård

Landstinget har tillsatt flera utredningar med anledning av liknande rapporter om just Allvis. Men verksamheten verkar fortsätta obehindrat.

— Det är oacceptabelt att avvika från vetenskapsbaserad rådgivning, säger landstingets chefläkare Johan Bratt.

Han har naturligtvis alldeles rätt men varför agerar då inte landstingspolitikerna tuffare?

Skattepengar bör gå till riktig vård, byggd på riktig vetenskap. Det är faktiskt absurt att detta ska behöva påpekas.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.