AVSLÖJAR: Så kunde Djurgården värva Olsson billigt

West Bromwich betalar ut återstående lön som tack för lojaliteten

avMichael Wagner

Värvningen av Jonas Olsson, 34, är relativt billig för Djurgården.

Enligt Sportbladets uppgifter betalar West Bromwich mittbackens lön till och med sommaren.

Djurgården betalar kring två miljoner kronor i sign on.

– West Brom har varit väldigt givmilda, säger Olsson.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Under flera år var Jonas Olsson ett av de bäst betalda svenska utlandsproffsen. West Bromwich har värderat mittbackens lojalitet och betydelse högt.

Lönen ska, efter skatt i det nuvarande kontraktet, ligga kring 15 miljoner kronor.

Trots det lämnar Olsson WBA med bara drygt tre månader kvar av avtalet för att flytta hem till Sverige, allsvenskan och Djurgården.

WBA tillmötesgående

– West Brom var väldigt tillmötesgående. Efter att vi hade säkrat kontraktet kändes de lite mer medgörliga annars kan det vara svårt att släppa spelare mitt under säsongen, säger Olsson vid en pressträff på Djurgårdens träningsanläggning på Kaknäs.

Flera källor uppger för Sportbladet att WBA både släpper svensken gratis till Djurgården och har accepterat att betala ut återstående lön, cirka fyra miljoner kronor, fram till kontraktstidens slut, sista juni, som en lojalitetsbonus efter nio säsonger i Birminghamklubben.

Djurgården å sin sida värvar Olsson med hjälp av en sign on-ersättning på cirka två miljoner kronor och en normal allsvensk månadslön i tvåårskontraktet.

– Det är inte på grund av ekonomin som jag väljer att flytta hem till Sverige. Det är viktigt med pengar, men jag har varit privilegierad över att ha fått bra kontrakt utomlands. Den biten är inte lika viktig som när jag var yngre. 

Parterna nöjda

Jonas Olsson vill inte kommentera uppgörelsen med WBA, men säger:

– Det är något mellan mig och West Bromwich, men de var väldigt givmilda med det också. Det löste sig bra. Båda parter är nöjda.

På samma sätt som värvningen av Andreas Isaksson väckte tanken hos Kim Källström att flytta till Djurgården väckte värvningen av Källström tanken hos Jonas Olsson att återvända till allsvenskan.

– Vi hördes av tätare och tätare när Kim skrev på. Efter halva säsongen i England kände jag att jag ville någon annanstans. Det var naturligt att börja fundera lite mer på vad jag ville. 

– Nu när jag suttit lite mer på bänken har jag saknat matchpulsen mer och mer. Det är en av anledningarna till att jag ville flytta med en gång. Det har inte varit min grej att sitta ut ett kontrakt på bänken.

Tvåårskontrakt

Kontraktet med Djurgården är skrivet över två år. 

– Två år känns bra i min ålder och för klubben. Det är inte nödvändigt ett slut på karriären.

Du är van vid att blockera, nicka undan, rensa i ett lågt försvar i Premier League. Djurgården kommer sannolikt ha mer boll. Hur kommer det passa dig?

– Jag har inte riktigt gillat bilden av mig som en spelförstörare. Det finns en variation i spelet i Premier League. Jag är van vid ganska många olika sätt att spela anfallsspel. Jag har haft sju olika managers i West Brom.

Nu måste er ambition vara att vinna SM-guld, menar Marcus Berg. Är det en rimlig målsättning?

– Djurgården är en av Sveriges största klubbar. Man ska vara med i toppen tycker jag. För mig är alltid målsättningen att vinna. Men jag är lite allergisk mot att sätta alltför tydliga mål. Det kan infinna sig en stress tidigt kring det. 

Hur upplever du inramningen kring allsvenska matcher?

– Jag har inte sett så mycket, men jag har pratat lite med Mackan (Rosenberg) som ändå har spelat i Bundesliga, La Liga och Premier League. Han säger att stämningen de hade på derbyn och Champions League har han aldrig upplevt någon annanstans. Jag har förstått hur det är på Stockholmsderbyna. Det ska bli väldigt spännande att uppleva.

Vana från konstgräs

– Stämningen i England är bra, men det finns också mer att önska på vissa arenor. Det är på gott och ont i en global liga med mycket turister, mycket företagsgäster – stämningen blir lite lidande. 

Hur blir det att spela många matcher på konstgräs nu?

– Det får man acceptera. Jag trivs bättre på vanligt gräs. Men när jag var i Holland så var det några lag som körde på konstgräs och vi tränade ganska mycket på konstgräs då under vinterhalvåret. Jag har inga problem med det, säger Jonas Olsson.

ARTIKELN HANDLAR OM