Efter snösmockan och vattenkaoset – i natt dundrar superkylan in

avIsabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Ibland kommer allt på en gång.

Först kom snön, sedan drabbades ostkusten av kraftiga översvämningar – nu blir det riktigt kallt i hela landet.

– Riktigt kall luft tar sig ner från Finland och Ryssland, säger Maria Jönsson på Foreca.

1 av 6 | Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Vinterkallt i Stockholm på onsdagen.

Efter en ovanligt varm nyårsafton börjar kylan sakta ta grepp om Sverige. Däremellan hann det komma rejält med snö i stora delar av landet. Sedan blev det översvämningar i Småland och Bleking. Nu kommer nästa väderomställning: Kylan.

– Riktigt kall luft tar sig ner från Finland och Ryssland, säger Maria Jönsson, meteorolog på väderprognosföretaget Foreca.

I stort sett hela landet kan vänta minusgrader. Den riktiga köldsmockan dundrade in under onsdagskvällen och natten mot torsdagen över landets norra delar.

– I norra Norrland kommer det att bli temperaturer mellan 30 och 35 minus, lokalt i Lappland kan det bli minus 40 grader, säger Maria Jönsson.

Kan bli minus 20 i Svealand

Det isande kylan ligger kvar över norr, men drar också snabbt söderut. Redan på torsdagsmorgonen kommer det att bli 27–28 minusgrader i Östersund. Framåt tidig kväll kan Gävle få så kallt som 20–23 minusgrader och på torsdagskvällen visar prognosen minus 15 i Stockholm. I Örebro kan det bli så kallt som nedåt 20 grader under torsdagskvällen.

Även på Västkusten blir det minusgrader, om än ensiffrigt. I Göteborg och Malmö kommer det att bli runt sju minusgrader.

– Men det behövs inte så mycket vind för att det ska kännas ännu kallare, säger Maria Jönsson.

Under natten mot fredagen väntas det komma in moln och snö vilket kommer att generera i mildare väder.

– Temperaturerna kommer att stiga under fredagen, säger Maria Jönsson.

Drar in snö

Inför helgen drar det in ett snöfall norrifrån. I delar av Norrland kommer det att kommer cirka fem centimeter och två till fem centimeter i Svealand och Götaland under fredagkväll och lördagsmorgonen.

Eftersom det redan är kallt på många ställen i landet väntas superkylan inte ställa till med några större besvär i trafiken. Däremot gäller det att vara försiktig i kylan.

– Det gäller att klä på sig ordentligt, tänk på att det blir riktigt kallt, säger Maria Jönsson.

Men även om det blir rejält kallt under torsdagen och fredagen är det långt ifrån köldrekordet i Sverige. 1966 uppmättes −52,6 grader i Vuoggatjålme i mellersta Lapplandsfjällen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Väder

Finland

Norrland