”Färjan”-Håkan om nya livet – i Katrineholm

”Inte druckit alkohol sedan januari – det är väldigt tyst här”

Av: Anna & Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:
Håkan Hallin.
Foto: PRIVAT
Håkan Hallin.

I somras berättade ”Färjan”-Håkan Hallin att han var hemlös.

Nu har han hittat en lägenhet i Katrineholm men berättar att livet stundtals känns deppigt.

– Jag har tappat min personlighet och identitet, säger han till Aftonbladet.

Den omskrivne realityprofilen ”Färjan”-Håkan Hallin har tagit sitt pick och pack och flyttat hem till Sverige från Thailand där han har bott i tio år. Anledningen stavas corona, men nystarten hemma i Sverige var tuff.

I juli berättade Håkan Hallin för Aftonbladet att han var hemlös och att han efterlyste boende på Facebook. Han kunde till och med tänka sig att bo i husvagn.

– Husvagn kan jag tänka mig. Jag ser att folk bor året runt på campingar och jag känner att det kan jag också göra. Jag kan verkligen se mig sitta med en kopp kaffe vid min husvagn i förtältet.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Håkan Hallin.

Nu behövde Håkan Hallin inte sträcka sig så långt, sedan en tid tillbaka bor han i Katrineholm i Södermanland.

– Jag valde mellan att jobba på Södermalm i Stockholm och hyra en andrahandslägenhet för 10 000 kronor i månaden eller att vara med på ett nytt projekt och jobba i Katrineholm och få ett förstahandskontrakt som de har hjälpt mig med så det är jag tacksam för.

Håkan Hallins nya jobb är även denna gång i krogbranschen.

– Det är ett shuffleboardställe, en ny krog i två våningar. Det har tyvärr dragit ut på tiden, det skulle ha öppnat nu. Men det är väldigt tyst här i Katrineholm, jag är van vid Thailand med moppar, tuk-tuks och liv och rörelse, det är en stor omställning att hamna här. Men jag ska ge det en chans och då har jag också tid att tänka på framtiden. Jag befinner mig just nu i en övergångsfas.

Håkan berättar att han till och med funderade på att hoppa på sitt gamla jobb som bartender på en Finlandsfärja igen.

– Det har varit jävligt svårt i restaurangbranschen. Jag hade tankar på att söka jobb på Viking Line igen, men de anställer inga nya och jag ska ändå vara tacksam att jag hittar något just nu.

Foto: Privat
Håkan Hallin flyttade tidigare i år hem från Thailand, där han bott i tio år.

Hur mår du idag?

– Det är lite upp och ned. Ni vet, jag har tappat min personlighet och identitet. Jag har har inte druckit alkohol sedan januari, det är tio månader nu och alkohol har gått hand i hand med mig de senaste åren. Jag känner inte igen den här killen, det är inte min identitet riktigt. Jag försöker hitta en vardag, men ”Färjan”-Håkan är borta, kvar är den här gubben som fyller 52 år nästa månad som dricker isvatten.

– Men det blir lite ensamt nu när man lever så här.

Saknar du det lite mer fartfyllda livet?

– Jag saknar inte det speciellt mycket. Visst, det är klart man kan sakna livet när man jobbade i baren och man hade sina stamgäster, men jag mår mycket bättre idag. Det blir en väldig omställning när man byter liv.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Håkan Hallin som ”Färjan-Håkan”.

Folk kanske också förväntar sig att möta den glada ”Färjan”-Håkan som inte tyckte någonting var några konstigheter?

– Ja, så är det. Visst är jag fortfarande ganska glad, men jag håller mig borta från att vara ute på krogen och mingla. Jag behöver läka mina sår i ensamhet.

Hur står det till med kärleken?

– Det har inte funnits tid till det. Den energi som går åt till att ta tag i mitt liv, den är så stor och det gör att det inte funnits utrymme för någon kärlek eller flört, men jag känner ingen ångest för det. Men jag är tacksam att jag har fått boende i Katrineholm, jag kan inte bo hemma hos mamma som jag gjorde. Däremot kan jag fira jul med syrran och mamma i Stockholm, det har vi inte gjort på tio år. Det ser jag fram emot.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN