Black Friday-rean ställs in i danska butiker

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Danska detaljhandelsjätten Coop ställer in Black Friday-rean i de fysiska butikerna.

Orsaken är oro för den kraftigt ökande smittspridningen i landet.

– Det här är inte rätt tid för aktiviteter som leder till stora folksamlingar, säger Lars Aarup till BT.

Black Friday-rean har spridit sig från de amerikanska megagalleriorna till köplador över hela världen. Traditionen bjuder att starten på julhandeln högtidlighålls med långa köer, stor trängsel och ruscher till nedsatta tv-apparater.

Men i år lär detta, som så mycket annat, se annorlunda ut.

Den danska storkoncernen Coop ställer in rean helt i de omkring 1 100 fysiska butikerna.

– Det var en no brainer. I den tid som vi lever i så var det ett enkelt och logiskt beslut, säger Lars Aarup till tidnigen BT.

Foto: TT
– Coronan är inte över. Tvärtom är den tillbaka med full styrka, sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen under en pressträff i fredags.

”Coronan tillbaka med fyll styrka”

Danmark har drabbats hårt av en andra coronavåg. På söndagen noterades ett dystert dygnsrekord, med 945 nya sjukdomsfall.

I veckan sänks deltagargränsen från 50 till 10 vid offentliga sammankomster. Landet inför också krav på munskydd i offentliga miljöer inomhus.

– Coronan är inte över. Tvärtom är den tillbaka med full styrka, sa statsminister Mette Frederiksen under en pressträff i fredags kväll.

Prognosen: Explosion för e-handeln

Även för svenska kedjor är Black Friday ett klurigt dilemma. Rean, som i år infaller kring den 27 november, hör till årets viktigaste försäljningsperioder. Samtidigt måste shoppandet ske på ett smittsäkert sätt.

– Vi har fördelen att ha ganska stora varuhus, så det blir inte samma trängsel som i mindre butiker. Men vi kommer att vara noga med hur många som är inne samtidigt, se till att kunderna håller avstånd, tillhandahålla handsprit och ha generösa öppettider, säger XXL:s vd Anders Lindblom till TT.

Arne Andersson, e-handelsrådgivare på Postnord, säger till nyhetsbyrån att många kommer reafynda digitalt.

– Jag tror på en formidabel explosion för e-handeln.

Publicerad:

LÄS VIDARE