Publicerad:

Trump visar fortsatt tvivel om valresultatet

Av: TT

Publicerad:
USA:s president Donald Trump fortsätter att hävda att poströster leder till valfusk.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
USA:s president Donald Trump fortsätter att hävda att poströster leder till valfusk.

USA:s president Donald Trump fortsätter att så frön av tvivel kring det kommande presidentvalet.

Efter Vita husets försäkran om att Trump kommer att acceptera valresultatet ifrågasätter han själv återigen valets legitimitet.

Det senaste dygnet har Donald Trump kritiserats av såväl ledande partikamrater som demokrater sedan han på en direkt fråga inte velat garantera ett fredligt maktskifte i november.

Vita huset försökte under torsdagskvällen släta över Trumps agerande.

– Presidenten kommer att acceptera resultatet av ett fritt och rättvist val, han kommer att acceptera det amerikanska folkets vilja, sade Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany på sin dagliga pressgenomgång.

"En enda stor bluff"

Men presidenten fortsätter även efter det att ifrågasätta valets legitimitet.

– Vi vill se till att det blir ett tillförlitligt val och det är jag inte säker på att det kan bli, säger han till reportrar utanför Vita huset som svar på en direkt fråga om huruvida han bara kommer att anse att valresultatet är legitimt ifall han själv vinner, skriver New York Times.

I stället för att upprepa sin pressekreterares försäkran väljer Trump att återigen framhäva sin skepsis mot poströster.

– Vi måste vara väldigt försiktiga med poströsterna. Det är en enda stor bluff.

Sägs emot av FBI-chefen

Presidenten har upprepade gånger de senaste månaderna påstått att fler poströster till följd av coronapandemin leder till valfusk.

Men på den punkten blev Trump under torsdagen motsagd av FBI-chefen Christopher A Wray, som sade att det inte finns några bevis för att det pågår något nationellt organiserat valfusk.

Trump tror att striden om Vita huset kommer att avgöras i Högsta domstolen. Efter att han i onsdags svävat på målet om ett fredligt maktskifte satte senatens mäktige majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, ned foten och skrev på Twitter att "det kommer bli en maktövergång under ordnade former efter valet den 3 november". Han skrev också att den som vinner valet kommer att bli insvuren som president den 20 januari 2021.

Publicerad:
Publicerad: