Mejla

Britta Svensson

Jag förstår inte vad som händer i Tegnells huvud

Publicerad:
Uppdaterad:
Anders Tegnell är inte orolig för att bli smittad.
Foto: Robin Lorentz-Allard
Anders Tegnell är inte orolig för att bli smittad.

Vad händer i Anders Tegnells huvud?

Jag har börjat undra.

Han är ganska exakt ett år yngre än mig. Medan jag levt med stort socialt avstånd till andra sen i mars, knappt alls åkt kollektivt och är ytterst försiktig med att gå i affärer, är han enligt egen utsago inte rädd för att bli smittad:

”Nej, för jag har varit på ställen som är så mycket värre, som under ebolaepidemin -95. Jag litar också mycket på den kunskap som går att läsa sig till. Det är mycket farligare att gå över ett övergångsställe i stan.”

Detta sa han till tidningen Chefs Cissi Elwin den 15 oktober.

Tegnell menar alltså att 64-åriga män som han själv löper större risk att dö eller bli svårt skadade om de går över gatan på ett övergångsställe i en stad (jag antar att han menar Stockholm), jämfört med att smittas med coronaviruset i samma miljö.

Det ställer ju hela den svenska coronastrategin på huvudet.

Varför ska vi ha en massa rekommendationer och restriktioner, om risken är så liten?

Det är konstigt att Anders Tegnell, när han fick frågan, inte i stället valde att framhålla Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som även gäller 64-åringar: jag håller avstånd, tvättar händerna, och jobbar hemifrån när jag kan.

Istället gjorde han sig till talesperson för alla de förmodat osårbara som inte är rädda för smittan.

Jag förstår inte tanken. Vad hade hänt om Stefan Löfven sagt samma sak? Det hade inte gått. 

Löfven har ju delegerat till Anders Tegnell att vara den svenska coronabekämpningens främsta talesperson. Och med Tegnells uttalande blir de särskilda rekommendationerna för 70-plussare obegripliga.

För om det är större risk för Anders Tegnell att gå över gatan på ett övergångsställe, än att smittas av corona, hur kan det då vara så stor risk för en bara sex år äldre person, att denna i över sju månader måste undvika att handla mat och träffa sina närmaste anhöriga?

Det är inte logiskt.

När tidningen Expressen bad Folkhälsomyndigheten förtydliga vad Tegnell menade, fick de svaret:

”Du ska förstå det som att Anders Tegnell utsätts/utsätter sig som person för större risker i trafiken (han cyklar i rusningstrafik) än risken att bli allvarligt sjuk på grund av covid-19”.

Plötsligt blev en gångtrafikant en cyklist. Om Stefan Löfven förklarat sin groda på detta sätt hade vi fått se oss om efter en ny statsminister.

Denna stora skillnad som Anders Tegnell uppfattar mellan sig själv och en 70-åring upplever jag som orealistisk. De flesta jag känner i vår ålder, 64-65, är nästan lika försiktiga som 70-plussarna. 

Men Anders Tegnell verkar anse sig ha blivit osårbar när det gäller corona genom att arbeta med ebolaepidemin för 25 år sen. Helt obegripligt.

Det har dött 293 män mellan 60 och 69 år i Sverige i covid-19. Jag kände två av dem. Under hela förra året dog 21 cyklister och fotgängare under 65 år i trafiken.

Så nej, jag förstår inte vad som händer i Anders Tegnells huvud. Och varför inte hans vansinniga uttalande får några konsekvenser.


Tack alla ni som mejlar mig. Ni är med få undantag kloka, reflekterande, roliga, arga, underbara. Tyvärr har ni blivit så många att jag inte alltid hinner med att svara. Men jag läser alla mejl.

Ett särskilt tack till er som engagerade er i SVT:s beslut att lägga ner programmet ”Det sitter i väggarna” med stötande åldersdiskriminerande argument. De fick backa! Nu blir det en ny säsong 2021.

Aftonbladets ledarsida föreslog mormor som ett nytt vapen i kampen mot 20-åringarnas smittspridning. En lysande idé. Jag vill se bilder på mormor och det kära barnbarnet som undviker att festa för att skydda älskade äldre. 

Av: Britta Svensson

Publicerad:

LÄS VIDARE