SVT skrotar Zafars "På spåret"-avsnitt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jessica Gow/TT
Hamid Zafar var en av fjolårets sommarpratare. Arkivbild.

SVT sänder inte de avsnitt av "På spåret" där debattören Hamid Zafar deltar. Detta sedan han skrivit nedsättande inlägg mot judar och homosexuella på nätet.

– Jag har gråtit och varit så besviken, säger hans medtävlande Frida Boisen.

Det är DN som har avslöjat hur Hamid Zafar under flera års tid skrivit antisemitiska och homofoba uttalanden under pseudonym, vilket han också har medgivit.

Zafar är en av deltagarna i den kommande omgången av SVT:s "På spåret", där han tävlar tillsammans med Frida Boisen. Programmen är redan inspelade och den nya säsongen har premiär i november. SVT har nu beslutat att inte sända avsnitten där Hamid Zafar medverkar och man tar avstånd från hans inlägg.

Två program utgår

"Det var ett självklart beslut för oss. De uttalanden och kommentarer vi fått ta del av står väldigt långt ifrån de värderingar som SVT och 'På spåret' representerar”, säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg i ett pressmeddelande.

"Vi har ägnat förmiddagen åt att titta över vilka konsekvenser detta får för årets säsong. Tyvärr drabbas nu tittarna på det sättet att två program utgår. Det innebär också att alla övriga medverkande, artister och upphovsmakare påverkas på så sätt att deras insatser inte når publiken. Jag tror ändå att de har förståelse för vårt beslut och delar uppfattningen om att den som gjort grovt kränkande uttalanden inte har en plats i Sveriges största underhållningsprogram", fortsätter hon.

"Chockad och besviken"

Zafars medtävlande, journalisten och programledaren Frida Boisen reagerade med bestörtning när hon hörde talas om hans uttalanden.

– Jag är så enormt ledsen, besviken, förbannad och i chock över hur man kan uttrycka sig på det här sättet. Att inte stå för att alla människor är lika mycket värda, det går emot allt som jag står för. Jag har varit i tårar hela morgonen. Jag har gråtit och varit så besviken, säger hon.

Hamid Zafar har hyllats för sitt arbete som rektor på en skola i Göteborg och han utsågs till årets svensk 2018 av tidningen Fokus. Han var en av fjolårets sommarpratare och är även oberoende expert i Moderaternas integrationskommission, ett uppdrag han nu fått lämna.

Publicerad:

LÄS VIDARE