Martin Timell har polisanmälts för våldtäkt

avHelena Trus, Leo Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvinnan som blev antastad på en jobbfest anmäler nu Martin Timell för våldtäkt.

Det gör hon eftersom TV4-ledningen inte väljer att anmäla det sexuella övergreppet.

– Efter tre år av försök till uppgörelse, så får jag göra jobbet som TV4 borde ha gjort, för länge sedan, säger hon till Expressen.

1 av 2 | Foto: Peter Wixtröm
Martin Timell anmäls för våldtäkt

Aftonbladet har tidigare skrivit om assistenten som antastades på en jobbfest för ”Äntligen hemma”. På festen ska Martin Timell ha stuckit handen innanför hennes bikinitrosor när flera kollegor satt i en badtunna.

Nu väljer hon att polisanmäla honom för våldtäkt, skriver Expressen.

Kvinnan säger att den största förgriparen är TV4:s ledning.

– Den största boven och förgriparen i det här är TV4-ledningen. Åsa Sjöberg, en av Martin Timells närmaste vänner, har låtit honom gång på gång på gång på gång, genom alla år, gå vidare med sådana här situationer, han har kunnat bete sig som han har velat, säger hon till tidningen.

Vid ett tidigare tillfälle har Martin Timell sagt till Aftonbladet att han aldrig tänker kommentera den händelsen.

Efter händelsen i badtunnan 2008 ska kvinnan ha kallats till möte med produktionsbolaget Meter Televisions dåvarande vd Anna Rydin.

– Hon sa också att saker lätt kan missförstås när det är alkohol inblandad och att vi ska lämna det här bakom oss. Jag blev tillsagd av alla chefer som blev inblandade i det här att bara lägga locket på, jag fick ingen uppbackning av någon. Vd:n sa i princip att de ville höja min lön. ”Du som är så himla duktig, det vore så himla tråkigt om det blev ett snurrigt missförstånd”, säger kvinnan till Nöjesbladet.

Timell konfronterade kvinnan

Hon berättar även att Timell ska ha konfronterat henne dagarna efter festen under en inspelning av programmet.

– Då stänger han av sin mygga mitt i inspelningen och säger: ”Kan jag bara ta några ord med dig?” Vi går ut på en balkong för han ville prata ostört. Han tvingade ut mig där och sa: ”Jag ville bara prata med dig lite. Det kan så lätt bli missförstånd om man inte vet vad man säger. Sedan var alla så berusade också.”

Kvinnan ska ha sagt att hon inte var berusad, varpå Martin Timell ska ha svarat:

– ”Om du vill fortsätta jobba i tv-branschen ska du tänka dig för vad du säger. Det var bara det jag ville säga”. Sedan gick han in.

TV4-chefer Timells nära vänner

Flera tidigare medarbetare på programmet hävdar att cheferna i TV4:s ledning är vänner med Martin Timell. I förra veckan sa Casten Almqvist, vd, att de umgås privat.

– Vi umgås privat, ofta i lite större grupp, men åter igen, det skulle aldrig påverka min bedömning när det gäller en professionell situation. Det här är inte frågor som jag ägnar mig åt dagligdags. Min grundprincip är att man delar upp det här. Men det här är en industri där många umgås privat och det gör det ännu viktigare att vara distinkt, sa Casten Almqvist då.

Kvinnan som nu anmäler Timell hävdar att det har påverkat situationen att han är vän med såväl Casten Almqvist som Åsa Sjöberg.

– Så är det inte. Martin hade henne till bordet på sin 50-årsfest. De umgås privat, firar högtider ihop. Casten kände honom mycket väl innan han hamnade på den positionen han är på i dag. Jan Scherman var en av hans närmaste vänner och Fredrik Arefalk (kanalchef på TV4) och han firar födelsedagar ihop. Det är allmänt känt hur Martin Timell lyfter människor omkring sig för att skapa sin egen hierarki. Han har gjort det med allt från assistenter och inslagsproducenter till chefer på TV4, säger hon till Expressen.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz blev kontaktad av kvinnan och begärde Massi Fritz som målsägandebiträde. Enligt Massi Fritz bedömning ska det finnas stödbevisning.

”Min klient har i dag gjort en polisanmälan angående våldtäkt. Jag utgår ifrån att förundersökning inleds och att det finns många utredningsåtgärder som måste göras. Det är viktigt att det sker en skyndsam handläggning då brottet inte har preskriberats. Det är 10 års preskription för våldtäkt”, skriver hon i ett sms.

Det är fler som sätter press på TV4:s ledning att ta ansvar för vad som hänt. Frida Olsson, tidigare exekutiv producent på ”Äntligen hemma”, anmälde TV4:s ledning till Diskrimineringsombudsmannen i förra veckan.

– Jag tyckte att mina chefers agerande av situationen var förkastligt, men jag visste inte att det var olagligt, säger hon.

TV4 ser över sina rutiner

Magnus Törnblom, presschef TV4 och Bonnier Broadcasting, skriver i ett mejl till Nöjesbladet att kanalen välkomnar att kvinnan valt att polisanmäla.

”Det ligger i allas vårt intresse att den här händelsen utreds. Vårt fokus är att agera och säkerställa att situationer likt den det rapporterats om aldrig uppstår igen. Vi har givit advokatbyrån Setterwalls uppdraget att genomföra en oberoende utredning av samtliga händelser kopplade till den aktuella profilen och programmet, inklusive den här händelsen och hanteringen av den. Därför vill vi inte gå in i detaljer här, även om det finns uppgifter i Expressens artikel som vi inte riktigt delar”, skriver han i mejlet och fortsätter:

”I sammanhanget vill jag också nämna att vi givit den externa granskaren i uppdrag att rådge oss i hur vi ska agera fortsättningsvis om något liknande skulle inträffa igen. Behöver vi införa en rutin som innebär att vi polisanmäler alla händelser som vi får kännedom om även om offret inte önskar det? Det här en svår fråga. Vi har inte några ytterligare kommentarer kring det här i nuläget, men kommer givetvis samarbeta om anmälan leder till en förundersökning.”

Nöjesbladet har sökt Timell.

Den här artikeln har kritiserats av Pressens Opinionsnämnd.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM