Blixtarna kan bli 150 meter långa

Av: Ida Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ryska helvetesmaskinen övergiven i decennier 

Den gigantiska maskinen byggdes under Sovjettiden och har stått övergiven i decennier.

Kraftverket kan generera spänning på sex miljoner volt – och skicka ut 150 meter långa blixtar.

Nu släpps nya bilder av den ryska "helvetesmaskinen".

Elgeneratorn Tesla Tower ligger några mil utanför Moskva och byggdes främst för att testa hur olika flygplan klarade blixtnedslag. Den var också konstruerad för att testa hur fordon och elektronik reagerade på kärnexplosioner.

Skickar ut 150 meter långa blixtar

Den spektakulära maskinen, som fick stänga ned efter Sovjetunionens fall, fick nytt liv förra året. Då genomfördes flera tester på anläggningen, som visade sig vara i utmärkt skick.

Tornen, som liknar något från en Star Wars-film, är i själva verket elgeneratorer med en spänning på sex miljoner volt. När anläggningen är aktiv kan de skicka ut 150 meter långa blixtar. Pulserna som alstras har en effekt lika stor som den samlade effekten i samtliga ryska kraftverk, men bara under 0,1 millisekund, enligt Russia Today.

På senare tid har den använts för att testa hur det ryska superplanet Suchoj Superjet 100 klarar blixtnedslag, skriver Ny Teknik.

"Tur att ingen dött"

Platsen har blivit ett kultobjekt och besöks ofta av så kallade urban explorers. Men att röra sig i närheten av maskinen har visat sig vara förenat med livsfara. Russia Today beskriver hur besökare blivit förvånade när deras hår reser sig rakt upp i närheten av maskinen.

I motsats till vad alla trott har maskinen varit aktiv under flera år.

– De bara fortsätter att komma och det är tur att ingen dött än. Det är omöjligt att hålla turisterna borta, säger anläggningschefen Vladimir Sysoev till Russia Today.

Extremt dyra tester

Nu hoppas forskare att de nya bilderna ska väcka nytt intresse för helvetesmaskinen. Men flygbolag lär inte stå i rad för att testa anläggningen. Testerna är nämligen extremt dyra och kostar hundratusentals kronor per år, skriver RT.

– Vi hade ju nyligen en obehaglig incident där ett flygplan i Surabaja som kan ha störtat på grund av blixtnedslag. Det skulle kunna vara viktigt att testa flygplan på det här sättet. Det låter som att det kan vara en vits med det, säger Erik Dahlquist, professor i energiteknik vid Mälardalens högskola.

Han hoppas att nystarten av det ryska kraftverket kan leda till nya energitekniska framgångar.

– De har säkert andra planer förutom att testa flygplan. Teslas stora dröm var ju att genomföra ström utan kabel. Om man försöker med det är det mycket spännande. Men i början fanns också planer på att kunna skjuta ned plan med den här tekniken. Om det är det man vill göra är det inte lika trevligt.

Publicerad: