Moskva: Ukraina vill sabotera avtal

Publicerad:
Uppdaterad:

Ukrainakrisen. Ryssland anser att Ukrainas vädjan om en fredsstyrka med FN-mandat i östra Ukraina syftar till att sabotera Minskavtalet om en fredsplan.

Men Frankrike, Tyskland, Ukrainas och Rysslands ledare är ändå överens om att göra en ny ansats att försöka få vapenvilan att hålla.

Ambitionen luftades i ett telefonsamtal mellan de fyra ländernas ledare nu på förmiddagen, uppger den franske presidenten François Hollandes kontor.

"De fyra ledarna manar till att alla de åtgärder som ingår i Minskavtalet ska genomföras, inklusive fullkomligt eld upphör, tillbakadragande av tunga vapen samt frigivande av fångar", heter det i ett uttalande från Hollandes kansli.

Ledarna fördömer också de senaste dagarnas brott mot vapenvilan, samt förordar att säkerhetsorganisationen Osse ska jobba med parterna på marken. De fyra ländernas utrikesministrar ska diskutera situationen vidare senare i dag.

EU-poliser

Ukrainas president Petro Porosjenko framförde sin begäran om fredsstyrkor i går, sedan proryska separatister tvingat ukrainska styrkor att retirera från den strategiskt viktiga staden Debaltseve. Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin sade i dag till den ryska nyhetsbyrån Ria att Porosjenkos begäran om ett nytt arrangemang skapar misstankar om att presidenten vill sabotera avtalet från Minsk.

– När någon, i stället för att göra vad han skrivit under på, föreslår en ny plan och så snart ökar misstankarna om att man vill förstöra Minsk-avtalet, sade Tjurkin.

Petro Porosjenko uppges förorda en polismission från EU.

– Det vore den mest effektiva garanten för säkerhet i ett läge då ordet "fred" inte observeras av Ryssland eller dem som stödjer Ryssland, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Frågan är hur realistisk Porosjenkos begäran är. Förfrågningar om FN-styrkor behandlas av FN:s säkerhetsråd - där Ryssland har vetorätt. Ryssland skulle sannolikt försöka sätta käppar i hjulet även för en EU-styrka. Och Moskva har tidigare sagt att man ser försvarsalliansen Natos närmande till dess gränser som ett säkerhetshot.

Vapen från USA?

En begäran om hjälp från FN skulle sannolikt också öka pressen på USA:s president Barack Obama att förse Ukrainas militär med tunga vapen, något han fram till nu inte har velat göra. USA:s nyutnämnde försvarsminister Ashton Carter har dock sagt sig vara öppen för att skicka sådana vapen till Kiev.

Enligt ukrainska militära källor har 14 soldater dödats och 173 skadats det senaste dygnet. Den ukrainska tidningen Kyiv Post skriver att 2 475 soldater drogs tillbaka från Debaltseve i går. Totalt ska 22 soldater ha dödats och över 150 skadats i de hårda striderna om staden.

TT

Publicerad: