”Utredningen kommer aldrig läggas ner”

avZendry Svärdkrona

NYHETER

Aftonbladets Lennart Håård chattade om Palmemordet

Kommer Palmemordet att klaras upp? Vad skulle det innebära om mordvapnet hittas? Och har Lennart Håård själv blivit förhörd av Palmeutredarna?

Läsarna hade många frågor till Aftonbladets kriminalreporter.

   Lennart Håård säger: Hej nu är jag här. Välkomna med era frågor!

omar säger: Hej Lennart!

jag undrar om dom har hittat palme vapnet än?

   Lennart Håård säger: Nej det har man inte gjort och det är ett av de viktigaste saker som måste ske för att klara upp Palmemordet. Nya tips strömmar in, senast i dag kom ett tips om vart mordvapnet finns.

kan det vara ett insiderjobb säger: Hej kan det vara ett insiderjobb?

   Lennart Håård säger: Nej, jag tror inte på polisspåret om det är det du menar.

Anders säger: Hur stor är sannolikheten att DNA som eventuellt påträffas verkligen kommer från t ex Mr Pettersson? Eftersom ryktet om att polisen varit/är inblandade i mordet på Palme så skulle de väl kunnat "plantera" bevis.

   Lennart Håård säger: Det uppges att mördaren lade sin hand på Olof Palmes axel. Det har lämnat biologiska spår och där finns chnasen att man med hjälp av högsta internationella dna-teknik kan hitta mördarens dna-profil. Jag tror inte att polisen är inblandad i mordet på Olof Palme.

emmisen säger: hej...tror du att de kommer att lösa mordet?

   Lennart Håård säger: Ja. Mordutredningen kommer aldrig att läggas ner. Mordet på vår statsminister kommer att gå till historien och allmänintresset är så stort att polisen aldrig kan lägga ner utredningen. Det vi varit med m kommer våra barnbarn kunna läsa i sina historieböcker.

Stefan säger: Tror du att det var christer petterson?

   Lennart Håård säger: Christer Pettersson var kapabel till att skjuta Olof Palme. Jag träffade Christer många gånger och märkte den senaste tiden att ha hade en stark gudstro. Han sade att han ville träffa Mårten Palme och berätta om mordet. Vad han tänkte säga vet jag inte. Tyvärr avled Christer innan han fick chansen att träffa Mårten Palme.

Peter säger: hur skulle man kunna knyta vapnet till den som sköt? alla avtryck och dna finns väl inte kvar nu?

   Lennart Håård säger: Det finns alltid ett samband mellan mordvapnet och mordet. Var finns det, en provskjutning avslöjar om det är mordvapnet och sedan kan en kartläggning avgöra hur det vandrade till mördaren före mordet och vart det sedan tog vägen. En rad personer kan berätta om vi hittar mordvapnet. Naturligtvis finns tekniska möjligheter på SKL i Linköping att undersöka mordvapnet. En mördare lämnar alltid spår.

erik säger: C.P har ju antytt för flera olika personer att det var han som mördade Palme, bl.a för dig.. du som lärde känna honom, hur trovärdig var han egentligen?

   Lennart Håård säger: Jag vet att han ville berätta något och vid flera tillfällen var han ytterst nära att säga vad som hände, men jag ville att det skulle sägas under ett planerat möte med Mårten Palme och tas upp på en bandspelare.

Anders säger: Tror du Christer Pettersson tog fel på person som det sägs?

   Lennart Håård säger: Det är en möjlighet som har funnits redean från början av mordutredningen. Flera som känner Christer Pettersson och den krimminella krets han rörde sig i säger att det fanns motsättningar mellan Christer Pettersson och Sigge Cedergren. En av Christers närmaste vänner påstår att Christer var skyldig Sigge 140 000 kronor för amfetamin.

Emma säger: Hur kunde mordet hända?

   Lennart Håård säger: För mig är det också ofattbart. Det uppges att det fanns motsättningar mellan Christer Pettersson och Sigge Cedergren, det påstås också att Christer Pettersson var starkt påverkad av amfetamin den här kvällen ch tog fel på person. Två månader före mordet dömdet bombmannen Lars Tingström till livstids fängelse. Tingström var Christer Petterssons bäste vän och det kan också vara ett skäl till varför Palme valdes ut till hatobjekt.

OscarGM säger: Hej Lennart! Varför var vi i Sverige så sena med att få ut nyheten om Palmes död medan Canada fick ut den efter fem till 15 minuter på Radio och tv! Vi fick ett samtal 20 min efter Palmes död om att han var bortgången från Canada men här i Sverige så tog det flera timmar innan det kom på Text Tv Varför var vi så slappa då? Men i dag så när det är en katastrof så tar det ett par min så vet hela Sverige om det!!

   Lennart Håård säger: Olof Palme avled inte omedelbart, men samtidigt i det ögonblick det blev officiellt gick meddelandet ut över hela världen. JAg jobbade själv den natten. Aftnbladet gjorde extraupplaga och riksradion sände oavbrutet.

Affe säger: Hej Lennart - förhördes du någonsin av polisen i samband med Palmeutredningen?

   Lennart Håård säger: Nej. JAg förhördes aldig. Däremot har jag oavbrutet stått i kontakt med utredarna och en rad personer som är insatta i utredningen.

Greger säger: Har du sett de tre andra fantombilderna? När gjordes dessa? Innan/efter den som offentliggjordes? Vet du varför de släppte just den?

   Lennart Håård säger: Jag har settt en fantombild, den första som lämnades ut bara fem dagar efter mordet på Sveavägen. Dessutom finns fyra teckningar som är hemligstämplade, men enligt uppgift till mig från säker källa har en av teckningarna gjorts av Mårten Palme. HAn såg en person under mystiska omständigheter utanför Grand och gjorde en tecknng på mannen. Enligt polisen liknar teckningen Christer Pettersson.

Sambergstabil säger: Du säger i en intervju i Svt att det finns en person som sitter inne med uppgifter som skulle få slut på utredningen, kan man inte tvinga den personen att vittna ... Det handlar faktiskt om Sveriges före detta statsminister.

   Lennart Håård säger: Om det finns en person som sitter inne med så direkta uppgifter så bör polisen ta in den mannen till förhör. Agneta Blidberg bör omedelbart kopplas in.

Olof säger: Varför har ingen golat trots belöningen på 50 miljoner kronor?

   Lennart Håård säger: Flera som kände Christer Pettersson har berättat vad de vet. MEn deras vittnesmål har hittills inte räckt till en fällande dom.

jojje säger: Vad betyder det för utredningen att Christer Pettersson är död?

   Lennart Håård säger: Om något betydelsefullt kommer fram som kan bli lösningen på mordet så kopplas chefsåklagare Agneta Blidberg omedelbart in. Hon är den som beslutar om det räcker för att gå vidare. MEn det krävs oerhört starka uppgifter.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan

Erik säger: Hej. Enligt svt's dokumentär i söndags ska (Christer Pettersson?) ha följt efter paret Palme från biograf grand till hörnet tunnelgatan/sveavägen. Men enligt det vittne som från andra sidan Sveavägen såg hela händelseförloppet ska mördare "vankat" runt på platsen redan innan paret kom dit. Vad gäller? Var mördaren redan på plats, eller förföljde han Palme från biografen?

   Lennart Håård säger: Det har gjorts en rekonstruktion av mordet av polisen och enligt den rekonstruktionen gick mördaren bakom paret Plme de sista metrarna. Han lade då sin hand på Olof Palmes axel och i nästa sekund sköt han Olof Palme i ryggen.

Moderator säger: Tack, alla som chattat. Det kom in många frågor, alla hanns tyvärr inte med/Lennart Håård

   Lennart Håård säger: Tack för ert intresse. Vänliga hälsningar från Lennar Håård.

ARTIKELN HANDLAR OM

Olof Palme