Relationer

”De har likheter med psykopater”

Psykologen Görel Kristina Näslund om sol-och-vårare

De charmar dig. De ljuger för dig. De tar dina pengar och försvinner.

Och tro inte att du är för stark för att själv falla till föga - det är du inte.

Foto: Sara Ringström
Psykologen och författaren Görel Kristina Näslund.

Raskenstam var inte ensam. Mönstret har upprepats gång på gång. Man möter kvinna. Han är charmig, smart, romantisk. Hon blir upp över öronen förälskad - och då börjar han sakta, sakta tömma hennes bankkonto.

Hur kan hon vara så blåögd, undrar vi som inte drabbats och suckar. Men det är inte så enkelt.

Görel Kristina Näslund är legitimerad psykolog och författare som skrivit boken ”Lär känna psykopaten”.

– Sol-och-vårare har ett psykopatiskt drag som gör att de kan läsa av andra otroligt bra, säger hon.

Var har de lärt sig det?

– Ofta har sol-och-våraren en mycket störd och besvärlig barndom, där han inte har fått lära sig hur man beter sig mot andra människor. Han kanske hela tiden var rädd för sin berusade, våldsamma pappa och fick lov att lära sig läsa av honom: ”Vad ska pappa göra nu? Kommer han att slå mig om jag gör så här? Nej, om jag gör så där händer inte det.” Och den kunskapen utnyttjar han då senare i förhållande till kvinnor. De här människorna vet precis hur man kopplar på stor charm, och vilka små knappar de ska trycka på för att få kvinnan tillräckligt foglig och mjuk för att bli kär i honom, och för att låna ut pengar och lita på honom.

Hur kan de här högst normalintelligenta kvinnorna gå med på att ge pengar till en man de känt så kort tid?

– Det börjar med att han gör kvinnan förälskad. Han ger henne den ömhet hon längtat efter, och på så vis skapar han förtroende för sig själv. När han känner att hon litar på honom kanske han säger: ”Åh, just nu ligger jag så risigt till, men jag har den här väldigt goda affärsidén. Bara jag hade pengar att satsa skulle det lyckas väldigt bra, vi kommer att kunna åka på semester till Samoa-öarna.” Och hon litar ju på honom. Hon tror på hans framtidsplaner och lånar ut pengar.

Vad har du för råd till oss som helst inte skulle vilja bli sol-och-vårade?

– Först och främst: låna inte ut pengar till en man som du har träffat väldigt nyligen. Lär känna hans familj och hans historia först! Det är svårt att vara realistisk när man är förälskad, men tänk efter lite. Kolla om han är straffad, kolla om han har skatteskulder! Hur många felparkeringar och rattfyllor har han på sitt samvete? Man får vara lite realistisk. Särskilt om man vet med sig att man har lätt att falla för fel man.

Går det att omvända en sol-och-vårare till en hederlig man?

– Nej, det gör det inte.

6 sätt att känna igen sol-och-våraren

Psykologen och författaren Görel Kristina Näslund avslöjar hur du känner igen en sol-och-vårare.

Sol-och-vårarnas 5 säkra charmtips

Du är en vanlig, härlig kille. Men det tillhör inte riktigt vardagen att kvinnor slänger sig för dina fötter. Sno sol-och-vårarnas bästa charmtips - men lämna bankkontot i fred.

Annika Norlin