Löfven i Rosengård: Jag känner avsky

avSusanna Nygren

1 av 3

I onsdags detonerade en sprängladdning utanför polishuset i Rosengård. Med anledning av det besökte statsminister Stefan Löfven polisen i Rosengård. Han fördömde attentatet med hårda ord..

– Jag känner avsky och förakt för den här typen av dåd. Som ger sig på en så viktig yrkeskår som är till för att skydda oss, säger Stefan Löfven. 

Strax efter klockan två på måndagseftermiddagen rullade regeringens svarta Audi in framför polishuset i Rosengård. I bilen fanns statsminister Stefan Löfven (S) och Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Stefan Löfven ville se skadorna efter sprängningen och prata med poliser som jobbar på stationen.

Polisområdeschef Erik Jansåker visade politikerna in på den inhägnade parkeringen där explosionen ägt rum.

– Här är den så kallade kratern i marken. Två bilar som stod parkerade intill skadades så att de blev körodugliga, sa Erik Jansåker.

Så sent som igår kväll smällde det på Rosengård igen. Klockan 21 detonerade en sprängladdning vid ett kontorshotell, cirka hundra meter från polishuset. En entré till en restaurang skadades.En person i 30-årsåldern greps kort efter sprängningen men släpptes under måndagen. 

Kan finnas samband

Erik Jansåker utesluter inte att sprängningen har ett samband med attacken mot polishuset.

 – Vi tittar på kopplingar till det som har skett igår. Strax över gatan, ett par hundra meter bort. Det har varit frihetsberövanden även i det fallet och jag kan konstatera att det gjorts ett flertal husrannsakningar, säger Erik Jansåker. 

Han förklarade sedan att säkerheten hos polisen i Malmö måste ses över.

– Vi tittar över säkerheten på den här stationen liksom de andra stationerna i här Malmö för att på bästa sättet göra dem bekväma för personalen som jobbar här.

Löfven: ”Kan aldrig tolerera”

Stefan Löfven fördömde sprängningen mot polishuset med hårda ord och påpekade att polisen ska skydda folk, därför är en attack mot poliskåren extra allvarligt.

– Det aldrig något vi kan tolerera. Det är därför vi ska få bort den organiserade brottsligheten, sa Stefan Löfven. 

Han menade att attentaten kommer för att kriminella känner sig trängda.

– Jag tror det har att göra med att de här känner sig rejält pressade. Att det tar sig ett sådant uttryck. Det har varit ett framgångsrikt arbete hos polisen i samarbete med kommun och myndigheter, sa Stefan Löfven. 

Det kan vara svårt att lagföra människor för den här typen av brott. Hur ser du på möjligheten att få vittna anonymt framöver?

– Vi måste hela tiden se över hur vi kan stärka rättssamhället. Har vi problem med vittnen så får vi också fundera på hur det ska göras. Jag har inga konkreta förslag. Men vi måste naturligtvis säkerställa att vi kan få de bakom lås och bom som ska vara bakom lås och bom. 

ARTIKELN HANDLAR OM