Hit ska du åka på all inclusive

Av: Lina Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Skillnad i pris beroende på vart du åker

Foto: All inclusive – inte alltid så lätt Det är viktigt att du tar reda på exakt vad som ingår – det finns nämligen inga regler som reglerar det.

Många svenskar uppskattar det bekväma i att resa på alla inclusive.

Men det är lätt att det blir fel – vad som ingår i begreppet ”all inclusive” kan variera mycket, visar Resas undersökning.

Såhär ser du till att det blir rätt.

All inclusive resor är den form av resande som ökar mest av alla. Även om trenden mattats av lite till i år, jämfört med förra året, är det ett väldigt populärt sätt att semestra.

Framförallt bland barnfamiljer.

– För några år sedan valde fem procent av våra resenärer att turista på de här sättet. Nu rör det sig om en fjärdedel, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Enligt henne valde omkring 150 000 av Vings kunder det alternativet förra året – för några år sedan var samma siffra 30 000.

Enkelt och bekvämt

Resor där allting ingår, där du inte behöver bry dig om pengar när du ska äta eller dricka på hotellet, var förr som något exklusivt.

Idag är det något för alla och envar.

– Det är ett prisvärt alternativ där du från början vet hur mycket pengar du lägger på din semester. Det gör det enklare att redan hemma avgöra om du har råd att resa, säger Barbro Holmgren.

Inga regler

Det som är viktigt att kolla innan du bokar är, vad som egentligen ingår i begreppet ”all inclusive”.

Bara för att något ingick på förra årets resa du så betyder inte det det ingår i den resa du tänker dig i år.

Det finns ingen lag som säger vad som måste ingå när arrangörerna kallar en resa ”all inclusive”.

– Det är viktigt att kolla upp hur det är på den resa du är intresserad av, för det finns ingen standard för all inclusive, varnar Amelie Enström på resesökmotorn Destination.se.

Vad ingår egentligen?

Alltså, håll koll på vad du egentligen får för pengarna:

Är alla drinkar verkligen fria? Hur är det med glass och läsk till barnen? Ingår alla vattensporter och solstol på stranden?

– Kolla upp vad som är viktigt för just dig: För barnfamiljen kanske det är viktigt att glass och snacks ingår. För paret kanske det är viktigare att det finns finare viner och romantiska middagar, säger Claudia Gomez på Destination.se.

Om du räknat med att allt ingår och det senare inte gör det, så är det lätt att semestern blir mycket dyrare än väntat.

I listan nedanför texten ser du några all inclusive–förslag, och exakt vad paketen innebär.

Glöm inte att kolla upp detta:

Vad, exakt, ingår? Och är det som ingår det som du kommer att utnyttja mest?

Var ligger hotellet? Ofta ligger all inclusive–hotellen inte inne i någon stad, utan snarare en bit utanför. Då är det viktigt att tänka på att det kan kosta att ta sig in till staden eller byn.

Vad är det för mat och dryck som ingår? Om du är intresserad av mat och dryck så kan det vara en bra idé att kolla upp vilket utbud som finns. Ofta har all inclusive hotellen inte avancerade drinkar som Mojito, eller exklusiva viner eller liknande.

Kolla upp vad hotellet har fått för recensioner av tidigare gäster.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN