Föräldrar försökte stoppa rocka sockorna-firande på förskolan

avBabs Drougge

Publicerad:
Uppdaterad:

Föräldrar ansåg att omaka sockar på Downs syndrom-dagen var en politisk aktion. Då ställde förskolan in uppmärksammandet.

En förälder, vars barn har Downs syndrom, lyckades övertala förskolan att ändra sig.

”Hej alla föräldrar! I morgon hade vi tänkt rocka sockorna för att hylla olikheter och alla människors lika värde och rättigheter. Men på grund av delade meningar från föräldrar som ser detta som en politisk aktion så ställer vi in morgondagens ”rocka-sock-dag” på förskolan”.

Så löd det mejl som nådde föräldrarna till barn på en förskola i Stockholm sent i går eftermiddag.

– Jag trodde inte att det var sant. Det är en dag som handlar om alla människors lika värde och rättigheter. Att det finns människor som vänder sig emot det känns sjukt, säger en förälder, vars barn med Downs syndrom går på den berörda förskolan.

Personal ska ha hotats

Föräldern ringde direkt upp till förskolechefen, som berättade att några föräldrar ska ha hotat personalen, och sagt att deras barn inte skulle komma till förskolan om dagen uppmärksammades som planerat.

– Det känns otryggt att ha ett barn som har Downs syndrom på förskolan när vi inte vet vad som ligger bakom föräldrarnas märkliga agerande.

Föräldern vädjade till förskolan att de skulle ändra sig.

– Det är första året som förskolan tar initiativ till att rocka sockorna och jag tyckte att det var ett väldigt bra initiativ. Det är klart att det blir en utmaning för personalen när de får möta föräldrar som utmanar värdegrunden och just därför hade vi en dialog med ansvariga, säger föräldern.

Skolan backar

Sent på tisdagskvällen bestämde sig skolan för att backa från sitt beslut, och trots allt uppmärksamma dagen med olika strumpor. De kom också överens om att förskolan skulle skicka ut ett nytt mejl till alla föräldrar, där föräldern som Aftonbladet pratat med förklarar varför dagen uppmärksammas. De föräldrar som uppfattat Rocka sockorna som en politisk aktion uppmanas också att höra av sig.

– Förhoppningsvis beror det här på okunskap och därför vill vi att de föräldrarna ska höra av sig till oss så att vi kan förklara vad det handlar om, säger föräldern.

Många reagerar

Föräldern har även skrivit om händelsen i sociala medier och fått många reaktioner. Många är glada och lättade att skolan ändrat sig.

Där kom någon även på en lösning på att förskolan ändrade sig så nära inpå själva dagen.

– Om barnen inte fått på sig olika strumpor hemifrån kan ju barnen byta en strumpa med varandra.

Aftonbladet har förgäves sökt ansvariga på förskolan.

Därför rockar vi sockorna 00:43
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM