Markoolio till attack mot staten: ”Man blir ju mörkrädd!”

avMathilde Albinsson

I helgen blev Markoolios mammas taxifärd en skräckresa.

Nu har det berörda taxibolaget vidtagit åtgärder efter händelsen.

– Man ska visa de äldre respekt, säger artisten till Nöjesbladet.

På lördagseftermiddagen åkte  Markoolios 63-åriga mamma med färdtjänsttaxi för att närvara under sitt barnbarns konståkningsuppvisning.

Taxifärden urartade snabbt till en skräckresa. Taxichauffören ska ha gått till verbal attack mot Markoolios mamma, blivit hotfull och vägrat henne sitt kvitto. Mamman blev rejält uppskrämd.

Markoolio försökte därefter reda ut händelsen, men det berörda taxibolaget hänvisade till sin kundservice – som bara har öppet vardagar, varpå Markoolio funderade på att göra en polisanmälan.

Taxibolaget vidtar åtgärder

Men på söndagen fick Markoolio slutligen tag på marknadschefen för taxibolaget. De hade en längre pratstund och artisten har numera grävt ned stridsyxan.

– Jag känner mig jättenöjd efter att jag pratade med marknadschefen. Vi pratade ganska länge. Han blev ju ganska skärrad, för såhär får det inte gå till och det höll han ju med om till fullo. De kommer göra en del åtgärder, absolut.

Taxibolaget har under måndagen skickat ut information till samtliga chaufförer om företagets policy.

– De gjorde ett stort utskick till alla tusentals förare i dag och jag pratade med morsan också, som påpekade att jag inte får dra alla över en kam. Många är ju trevliga, men det var olyckligt det som hände. Det vart ju katastrof. Jag erbjöd mig att fixa ett annat taxibolag, men det ville hon absolut inte, säger Markoolio.

Kommer inte polisanmäla

Någon polisanmälan blir det därmed inte. Men allt är inte frid och fröjd för det. Markoolio menar att det finns ett problem kring synen av äldre och hur deras behov prioriteras av staten.

– Man ska visa de äldre respekt! Det gäller ju många andra bolag också. Utifrån vad jag har fått veta när jag har pratat med bekanta, som jobbat inom taxibranschen, så är det inte huggsexa på färdtjänstresor om man säger så, vilket det borde vara. Det är mindre provision på färdtjänstresor. Så det här går egentligen högre upp. Staten borde skjutsa in ännu mer pengar i den potten.

Enligt en undersökning som Metro genomförde i oktober 2017, vägrar fem av tolv taxiförare i Stockholm att ta färdtjänst- och sjukresor. De uppger alla samma anledning: Den typen av körningar ger mindre pengar. I samma undersökning hävdar dock Taxikurirs vd Magnus Klintbäck att avtalspriserna höjts i ett nytt avtal. Men enligt P4 Stockholms granskning har ersättningen för färdtjänst- och sjukresor minskat i många år.

Foto: Lotte Fernvall
Marko "Markoolio" Lehtosalo.

”Det ska vara limousiner som hämtar de äldre”

Incidenten med mammans oangenäma färdtjänstresa har fått Markoolio att tänka till kring äldrefrågor. Någon procent av skattepengarna bör öronmärkas och gå oavkortat till exempelvis äldreomsorg, menar han.

– Är det någon vi ska ta hand om, och som ska få ha en bra sista tid, så är det ju de äldre. Man blir ju mörkrädd, när man läser om missförhållanden på äldreboenden, säger han och fortsätter:

– Jag tänker nästan att det ska vara limousiner som hämtar de äldre. Nu överdriver ju jag, men det är den känslan det ska vara. Nu kommer färdtjänsten, välkommen. Du har slitit hela ditt liv, vart vill du åka, ska jag hjälpa dig att bära din rullator eller dina kassar? Lite så. Något annat är ju hemskt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Markoolio