Extremparti i Ungern: ”Gör lista över judar”

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Marton Gyongyosi, ledare för extrempartiet Jobbik.
Marton Gyongyosi, ledare för extrempartiet Jobbik.

NYHETER

Det ungerska nyfascistiska partiet Jobbik begär nu att regeringen ska upprätta listor över judar som är en "nationell säkerhetsrisk".

Judiska ledare i landet ser nu paralleller med tiden för Förintelsen.

I går hölls demonstrationer i Budapest.

Márton Gyöngyösi, gruppledare för extremhögerpartiet Jobbik, det näst största oppositionspartiet i det ungerska parlamentet, krävde i måndags av regeringen att listor bör uppföras över vissa judar i Ungern:

"Jag tycker att det är hög tid att utvärdera hur många människor av judiskt ursprung det finns här, speciellt inom det ungerska parlamentet och regeringen, som utgör en nationell säkerhetsrisk för Ungern", sade han enligt ungerska Politics.hu.

Fördöms av regeringen

Den ungerska premiärministern släppte i går ett officiellt uttalande där han fördömde Gyöngyösis uttalande "till största möjliga grad".

– Regeringen tar striktast möjliga åtgärder mot varje form av rasism och antisemitism och gör allt för att försäkra sig om att illvilliga röster som är inkompatibla med europeiska normer drivs tillbaka. Regeringen gör också klart att varje medborgare kommer att skyddas från sådana förolämpningar, skriver administrationen.

Enligt nyhetsbyrån AP demonstrerade hundratals i huvudstaden Budapest under gårdagen.

Gyöngyösi gick ut och ville förtydliga att han kritiserat delar av utrikesministeriet för att samarbeta med Israel.

Runt 550 000 judar dödades i Ungern under Förintelsen. Av offren i Auschwitz utgjorde omkring en tredjedel judar från Ungern. I dag beräknas omkring 100 000 judar bo i Ungern.

17 procent i parlamentet

En äldre rabbin rapporteras nyligen ha blivit attackerad utanför sitt hem, och judiska förintelseminnesmärken har vandaliserats.

Jobbik bildades 2003 har växt stort under senaste åren, och är känt för sin profil som är antisemitisk, antiromsk och ”antikriminell”.

I parlamentsvalet 2010 erhöll Jobbik 16,7 procent av rösterna och 47 mandat av 386.

Den paramilitära nyfascistiska rörelsen Magyar Gárda, ungerska gardet, var knuten till partiet innan organisationen upplöstes den andra juli 2009.

Publicerad: