Så mycket kostar julen

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:

Tips: Så fixar du en riktigt god budgetjul

Foto: COLOURBOX

Varje år slår julklappshandeln nya rekord.

Men det är inte bara klapparna som kostar.

– Det är nog rimligt att tänka sig att resorna, julmaten och nöjen adderar flera tusenlappar, säger Maria Landeborn som är privatekonom på SBAB.

Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

I år spår handelns utredningsinstitut att julhandeln kommer slå nytt rekord. Bedömningen är att omsättningen ökar med 1,5 procent jämför med förra året och landar på 66 miljarder kronor.

– Det ser dock ut som om mer pengar kommer gå till mat och mindre till julklappar, säger Maria Landeborn vid SBAB.

Många varsel

Enligt SBAB:s undersökning av årets julklappshandel säger nämligen nästan 3 av 10 att de planerar att dra ner på årets inköp.

– Många tänker nog att det brukar bli dyrt och att man vill hålla igen, kanske på grund av varslen som duggat tätt i höst.

Samtidigt menar Maria Landeborn att många julklappsinköp sker på impuls i handeln.

– Det är viktigt att man planerat sina inköp innan man kliver in i butiken och håller sig till sin lista. Annars drar det lätt iväg.

Resor och blommor

Utgifterna under julen handlar om betydligt mer än bara julklappar. Julen innebär för många resor, julgransinköp, ökad elförbrukning, inköp av julblommor och pynt, ökade utgifter för nöjen samt eventuella inköp av nya festplagg.

– Vi har inte gjort någon total beräkning av vad det kan kosta. Men det är rimligt att tro att det adderar flera tusenlappar, säger Maria Landeborn.

Elkonsumtionen ökar

Enligt konsumentsajten Elprisguiden kan en vanlig jul kosta ett antal hundralappar i extra elförbrukning. Julstöket gör att elkonsumtionen drar iväg och belysningen kostar.

Men ny teknik gör att vi kan spara el.

– Ljusdioderna drar bara en tiondel av vanliga glödlampor, och håller i åratal, säger Magnus Askaner på konsumentsajten Elprisguiden.se.

Föredrar man de gammelmodiga glödljusen i julgranen och julstakarna, kan man använda timer så de inte står på dygnet runt och drar el.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN