Eurovision-vinnaren har tvingats operera bort delar av tungan

avMathilde Albinsson

Jay Aston, som vann Eurovision Song Contest med gruppen Bucks Fizz 1981, diagnostiserades nyligen med muncancer.

I dag har hon opererat bort en del av tungan.

Sångerskan, som fruktat att ingreppet ska innebära slutet för hennes karriär, mår efter omständigheterna bra, hälsar en talesperson till Digital spy.

I april sökte Jay Aston, 54, vård för några besvärande eksem på tungan. Det dröjde inte länge innan läkare upptäckte att artisten drabbats av cancer i munnen.

I dag tvingades hon operera bort en bit av sin tunga. Operationen, som tog sju timmar, gick bra, uppger en talesperson för sångerskan till Digital spy.

Aston har redan tagit bort en del av tungan och har fått veta att den senaste operationen kan innebära dödsstöten för hennes karriär.

Efter den första operationen återvände hon till studion en sista gång för att spela in en julskiva.

– Jag tror att om de tar bort mer av min tunga är chanserna att jag kommer att kunna sjunga, eller ens prata, väldigt små, har hon tidigare sagt till Daily Mirror.

Är på bättringsvägen

Jay Aston fick tillsammans med den brittiska kvartetten Bucks Fizz en jättehit med ”Making your mind up”, som de också vann Eurovision song contest med 1981.

Gruppen har återförenats flera gånger sedan vinsten och har nyligen turnerat i Storbritannien.

Bandmedlemmen Cheryl Baker twittrade inför operationen:

”Skickar så mycket lycka och kärlek till Jay Aston den här morgonen. Ser fram emot till när det här är över för dig, Jay. Ser fram emot att slita av kjolarna med dig snart”, skriver hon och syftar på den dansrutin där Aston och Baker sliter av sin vadlånga kjolar, som de bär över en kortare variant, i scenshowen till ”Making your mind up”.

”Med så många tankar, önskningar och böner från så många är jag säker på att du kommer ro det här i hamn.”

Efter operationen publicerar Baker även ett uttalande från Astons make, Dave, som låter hälsa att sångerskan är på bättringsvägen.

”Jays återhämtning ser positiv ut. Jay flyttade från intensiven till en annan avdelning. Detta mycket tidigare än förväntat, det finns kämpaglöd i flickan. Vi håller er uppdaterade, men det ser väldigt bra ut.”

1 av 2 | Foto: TT / NTB Scanpix
Bucks Fizz.

Vill fortsätta uppträda

Eftersom Jay Astons cancer upptäcktes på ett tidigt stadium beskriver läkare hennes prognos som god.

Sedan hoppas kirurger kunna bygga upp en ny tunga med hjälp av muskler från Astons lår.

Tre av fyra medlemmar i Bucks Fizz återförenades 2012 och Jay Aston var en av dem. Till Daily Mirror säger hon att hon inte har några planer på att lämna gruppen.

– Cheryl och Mike kommer inte att ta in en ersättare, de har sagt att de kommer att fortsätta bara de två. Jag skulle inte vilja att de fortsatte utan mig.

ARTIKELN HANDLAR OM