”X&Y” – en navelskådande men också oväntat rolig film från Anna Odell

Publicerad:
Mikael Persbrandt och Anna Odell.
Foto: TriArt.
Mikael Persbrandt och Anna Odell.

FILM

FILMRECENSION Anna Odells nya film tänjer inte bara på gränserna utan efter ett tag också på ens tålamod. Men den absurda humorn räddar den.


X&Y
Regi Anna Odell, med bl a Anna Odell, Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Vera Vitali, Sofie Gråbøl, Thure Lindhardt, Shanti Roney och Jens Albinus.


DRAMA Fem år efter sin uppmärksammade och tvåfaldigt Guldbaggebelönade debutfilm – mobbningsuppgörelsen "Återträffen" – är Anna Odell tillbaka med "X&Y".

En experimentell metafilm om de bisarra och allt mer urspårade förberedelserna inför en filminspelning som aldrig blir av.
Vi befinner oss i en kalt inredd filmstudio med uppbyggda modulrum som för tankarna till Lars von Triers ”Dogville”. Där ska Odell och Mikael Persbrandt tillbringa en tid för att, i ett luddigt gränsland mellan verklighet, fiktion och konst, leka med identiteter, manligt och kvinnligt och mediala bilder – den gränslösa konstnären och lösa kanonen möter den testosteronstinna skådespelaren och alfahannen – och "utforska vad det innebär att vara människa".
Metoderna med vilka detta ska göras är så att säga under utveckling, men sex och aggressivitet är uppenbarligen centrala ingredienser, och bland annat föreslår Odell att Persbrandt ska sätta på henne på det konventionella sättet, och att hon sedan ska göra detsamma med honom, fast med hjälp av en löspenis. Och till detta krävs det vargdräkter (frågor på det?), som Odell sätter i gång att sy.
Ännu mer besynnerligt – men också roligare – blir det när ytterligare sex skådespelare från Sverige och Danmark ansluter till projektet, med uppdrag att gestalta olika sidor av Odells och Persbrandt personligheter.
Thure Lindhardt, Trine Dyrholm och Shanti Roney delar upp Persbrandts sidor mellan sig, och Vera Vitali, Sofie Gråbøl och Jens Albinus är olika varianter av Odell.

Alla ska vara "i karaktär" hela tiden, och spontana improvisationer, absurda scener och diverse sexuella situationer utspelar sig när de här excentriska figurerna konfererar, konfronterar varandra och delar säng med varandra.

Här finns humorn som räddar filmen från att bli olidligt pretentiös, men här blir det också uppenbart att Odells styrka inte är skådespeleriet – och hon är flera gånger på vippen att bli överkörd i sin egen film.
"X&Y" är en intressant och annorlunda filmupplevelse – men den tänjer inte bara på gränserna, utan också på ens tålamod, och navelskådande är bara förnamnet. Och av en film där så mycket handlar om sex, förväntar man sig en mer belönande klimax.

Se det här också: Ett större svenskt måste den här hösten är Peter Grönlunds "Goliat", om en ung kille som kämpar med sitt hopplösa sociala arv.


Visste du att... Mikael Persbrandt har varit Guldbaggenominerad för bästa manliga huvudroll sex gånger, och vunnit två statyetter (för "Maria Larssons eviga ögonblick" och "Mig äger ingen")?


Just nu... är danska Sofie Gråbøl även Sverigeaktuell i säsong två av SVT-serien "Vår tid är nu".


Publicerad:

LÄS VIDARE