Man häktad för grova bedrägerier

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Anders Wiklund/TT
En man som har varit internationellt efterlyst sedan sommaren 2017 har överlämnats till Sverige och häktats. Arkivbild.

En man som varit internationellt efterlyst för grova bedrägerier överlämnades i fredags till svensk polis och häktades av Göteborgs tingsrätt under helgen.

Mannen misstänks för att ha förmått personer i Sverige och Finland att investera i ett bolag under 2007 och 2008. De målsägande personerna ska sammanlagt ha investerat runt 14 miljoner kronor i bolaget, skriver Göteborgs-Posten. Pengar som inte betalats tillbaka.

54 av 56 av de misstänkta brotten har preskriberats, så häktningen gäller endast de senaste två fallen från december 2008, då en person i Stockholm betalade in sammanlagt 48 000 euro. Det var bråttom med häktningen, då preskriptionstiden löper ut den 11 december i år.

– I och med att häktningsbeslutet nu är verkställt är preskriptionen avbruten gällande de fallen. På det viset är saker och ting nu i hamn även om jag inte skulle hinna väcka åtal innan den 11 december, säger Mats Sällström, chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighets kammare i Västsverige, som har lett utredningen sedan 2010.

Den misstänkte affärsmannen, som är i 50-årsåldern, förnekar brott och har enligt sin advokat inte känt till häktningsbeslutet. Han häktades i sin utevaro sommaren 2017 och har sedan dess varit internationellt efterlyst. Han greps i Brest i Frankrike den 10 oktober.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM