ÅSIKT

Rimligt att fria Martin Timell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Peter Wixtröm / AFTONBLADET / 85326

Många känner säkert stor frustration över att Martin Timell frias från anklagelserna om våldtäkt. Efter höstens Metoo-rörelse hade man ju här en våldtäktsanklagelse som faktiskt höll för åtal.
Det fanns till och med vittnen.

Efter höstens alla Metoo-berättelser såg många kvinnor fram mot en fällande dom. En verklig bekräftelse på att mäktiga män inte kan våldta och komma undan med det.
Men i går friades alltså Martin Timell.

Sjöng snapsvisor

Tingsrätten anser visserligen att kvinnan är trovärdig. Rätten menar också att det är bevisat att kvinnan var upprörd när hon lämnade badtunnan där övergreppet ska ha skett.
Men så kommer vi till alla vittnena. Det var ett 25-tal tv-medarbetare som bjudits in till Martin Timells exklusiva sommarställe på Mjölkö i Stockholms skärgård för snart tio år sedan. Den som läst förundersökningsprotokollet förstår att Martin Timell var en värd som tog plats. Han höll tal, sjöng snapsvisor, flera berättar också att han gick runt med öppen badrock och visade sitt kön.

Alkoholen flödade

Det var en blöt tillställning, över 20 vittnesmål beskriver hur alkoholen flödade. Efter middagen gick gästerna ner till stranden där det fanns både bastu och badtunna. Den unga kvinnan hamnade bredvid Martin Timell i tunnan. För polisen har hon gett sin version av vad som sedan hände:
”... han tog hela sin hand och sina fingrar och körde upp dem innanför, alltså i mig, mellan mina ben.”

Martin Timell förnekar

Martin Timell har hela tiden förnekat att han våldfört sig på kvinnan och det enda vittnena såg var att hon upprörd lämnade badtunnan. Hon berättade för flera, men sedan har åren gått. Arbetskamraterna har pratat med varandra och tio år senare är det svårt att bedöma vad vittnena verkligen sett och vad de senare har hört.
Martin Timell må vara en skit som drar sexistiska skämt, det är ändå rimligt att han frias. Det är inte domstolarnas sak att krossa patriarkatet, det är något vi alla måste vi göra tillsammans. Den friande domen innebär inte att vi ska ge upp. Den visar snarare att vi mer än någonsin behöver fortsätta debatten om Metoo.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM