Flera skadade när protester i Mali slogs ner

avTT

Foto: Baba Ahmed/AP/TT
Säkerhetsstyrkor i sammandrabbning med oppositionsaktivister under protesten i Bamako i Mali på lördagen.
Foto: Etienne Laurent/AP/TT
Malis president Ibrahim Boubacar Keita. Arkivbild.

FN manar alla parter till återhållsamhet sedan flera personer skadats i samband med oppositionella protester i Malis huvudstad Bamako.

Ett 30-tal människor har fått föras till sjukhus sedan säkerhetsstyrkor öppnad eld mot demonstranterna på lördagen, enligt oppositionen. Bland de skadade finns den framträdande oppositionspolitikern Etienne Fabaka Sissoko, som sägs ha hamnat i koma.

Från regeringshåll heter det enbart att en polis skadats i huvudet. Insatsen beskrivs som nödvändig för att hindra folksamlingar som "stör ordningen".

Sammandrabbningar har även skett på andra platser. Vid en protest utanför det regerande partiets högkvarter satte polisen in tårgas och slog demonstranter med batonger, enligt nyhetsbyrån AFP:s utsända.

FN:s generalsekreterare António Guterres, som besökte Mali i förra veckan, uppmanar i ett uttalande landets regering att upprätthålla grundläggande mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

De flesta protester är förbjudna i Mali med anledning av det undantagstillstånd som nästan oavbrutet rått i landet sedan den blodiga attacken mot ett hotell i Bamako 2015. Flera attacker från extremister, bland annat med kopplingar till terrornätverket al-Qaida, har ägt rum de senaste åren.

Den 29 juli planerar landet att gå till val. Den sittande presidenten Ibrahim Boubacar Keita möter runt ett dussin utmanare. Oppositionen har bland annat kritiserat myndigheterna för att de inte bereds samma utrymme i statlig tv och radio som det sittande styret.