Vad Anders Borg än tycker är en S- och M-regering osannolik

Anders Borg tycker att Moderaterna och Socialdemokraterna ska bilda regering efter valet.

Hans företrädare Göran Persson är inne på en liknande linje.

Ett drömscenario för vissa. En mardröm för andra.

Anders Borg, finansminister (M) mellan 2006 och 2014, säger i en intervju i Svenska Dagbladet att det bästa för Sverige vore att Moderaterna och Socialdemokraterna bildar en koalitionsregering efter valet.

– Jag tror det bästa, inte mest sannolika, vore en bred koalitionsregering som inkluderar både M och S, säger han i intervjun.

Att Anders Borg vill skrota Alliansen, som han själv var med och skapade, är en sensation även om han sagt det förut. Att han vill att hans gamla parti ska bilda regeringen tillsammans med ärkefienden är också en skräll även om han sagt även det tidigare.

Skälen som Borg anför är att Alliansen blir för liten för att få igenom sin budget utan hjälp av andra partier. Han ser också att en kommande lågkonjunktur kommer att slå hårt mot Sverige.

Vår export är råvaruberoende och under lågkonjunkturer sjunker priserna på råvaror. Höga bostadspriser, ett fåtal banker och skuldsatta hushåll ökar risken för ekonomisk instabilitet.

– Lägger man ihop det är det troligt att Sverige åker på en kraftig nedgång i samband med nästa nedgång i konjunkturen i omvärlden, säger Anders Borg till SvD.

Han är inte den enda som propagerar för ett samarbete mellan de två stora partierna. En av hans företrädare som finansminister, tidigare statsministern Göran Persson (S) har länge pläderat för en blocköverskridande regering. Men i en intervju i Aftonbladet i februari gick han ännu längre.

– Jag tror till och med att i ett riktigt kritiskt läge skulle moderater och socialdemokrater kunna göra upp i några riktigt stora frågor, sade han.

På pappret kan koalitionen se bra ut även om en sådan regering inte skulle få en majoritet bakom sig enligt dagens opinionssiffror. En av politikens bäst bevarade hemligheter är att S och M nästan alltid gör upp om frågan är tillräckligt viktig.

Men i verkligheten är konstruktionen inte fullt lika stabil. Det skulle vara svårt för partiledningarna att övertyga aktiva och medlemmar att den forna dödsfienden inte längre är en motståndare utan en allierad - utan att det kan förklaras med ett nationellt nödläge. Särskilt svårt blir det efter en valrörelse som väntas bli väldigt tuff.

Ett annat argument emot att gräva ner stridsyxan är att det just nu inte ser ut som Moderaterna och Socialdemokraterna skulle få hälften av riksdagsmandaten bakom sig. En ohelig allians utan ett majoritet bakom sig är inget drömscenario, långt därifrån.

Ett tredje skäl emot en sådan här regering är, i alla fall på högerkanten, att det för lång framtid skulle begrava borgerlighetens mest framgångsrika projekt, Alliansen. Det skulle i och för sig Socialdemokraterna tycka bra om.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM