Udden borde riktas mot riktiga rasister

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Joakim Lamotte: I mina ögon förtjänar inte Louise Andersson Bodin den här hatstormen

Joakim Lamotte tycker att det är problematiskt att man tar till ordet rasism för lättvindigt eftersom det får motsatt effekt.
Joakim Lamotte tycker att det är problematiskt att man tar till ordet rasism för lättvindigt eftersom det får motsatt effekt.

Veckans stora snackis är att Adam Tensta gjorde en kupp i TV4 för att protestera mot att kanalen bjudit in en rasistisk bloggare. För detta har han omfamnats av mängder av människor. I hyllningskören verkar det emellertid vara få som engagerar sig i vem denna bloggare är och framförallt i den viktigaste frågan: är hon en rasist? Jag tänkte bringa lite klarhet i detta.

Louise Andersson Bodin är från Grums och slog igenom när hon förlöjligade mitt Uppdrag granskning-reportage om kommunen. Med grova skämt om sig själv och Värmland fick hon en stor publik. Hon kallades i media för svensk humors framtid och hennes filmklipp hyllades. I ett av filmklippen raljerar hon över n-ordet och när detta uppmärksammades fick hon uppleva en massiv kritikstorm.

För många är det självklart att inte använda n-ordet. För andra är motsatsen lika självklar. Ofta beroende på i vilken kontext man befinner sig i. I fallet med Louise Andersson Bodin blir det plågsamt tydligt hur uppdelat vårt land är.

När Grumsbloggaren Louise Andersson Bodin lade ut sitt raljerande filmklipp om n-ordet förväntade hon sig sannolikt inte en kritikstorm. Säkerligen kom det som en chock för henne att bli kallad för rasist. I ett sådant läge har man två alternativ. Det första alternativet är att stå på sig, tycka att man har rätt och fortsätta häva ur sig rasism. Det andra är att lyssna på kritikerna, läsa på, be om ursäkt och lova att aldrig mer uttrycka sig rasistiskt. Väljer man alternativ ett är man rasist. Väljer man alternativ två så har i alla fall jag svårt att kalla den personen rasist.

Louise Andersson Bodin valde alternativ två, trots att hon enligt egen utsago bor på en ort och lever i en verklighet där n-ordet inte uppfattas som rasistiskt. Hon lyssnade på människor som kontaktade henne, läste på, insåg att n-ordet är rasistiskt och kränker människor. Hon plockade bort sitt filmklipp från nätet för att hon inte ville bidra till att sprida hat och rasism. Hon bad om ursäkt till alla hon hade sårat. Efter Adam Tenstas kupp i TV4 har hon återigen bett om ursäkt för det där filmklippet.

Min fråga hänger i luften. Är det så en rasist skulle ha agerat? I dag har Louise Andersson Bodin blivit uthängd som Sveriges största rasist. När hon drev med mitt reportage om Grums i Uppdrag granskning var jag förbannad på henne. Men jag skulle aldrig ha önskat henne den hatstorm som nu sveper över henne. Hon kallas bonnjävel, hora och fitta och folk skickar meddelanden till henne och meddelar att det vore önskvärt att hon fick lite kuk i röven. De så kallade goda hatarna har återigen visat sitt fula tryne och jag vill bara spy.

I mina ögon är Louise Andersson ingen rasist. Hon har ångrat sig, bett om ursäkt och lovat att aldrig mer använda n-ordet. Att ta till sig kritik på det sättet är stort och fler borde ta efter henne, även de som anser sig strida för den goda sidan. Angående Adam Tensta så backar jag upp den typen av agerande. Det var ett smart sätt att få uppmärksamhet för en viktigt fråga. Dock hade det varit ännu mer begåvat att ge sig på en riktig rasist, inte Louise Andersson Bodin. Att använda ordet rasist så lättvindigt riskerar att devalvera begreppet och i stället få motsatt effekt.

Med det sagt kan jag bara hoppas att det hat hon nu får uppleva inte krossar henne. I så fall har vi förlorat en potentiell komiker med bakgrund från något annat än den välutbildade och medvetna övre medelklassen. Tyvärr kan det vara för sent. Adam Tenstas kupp i TV4 har fått enormt stort genomslag och just nu är Louise Andersson Bodin rasistbloggaren med svenska folket. Jag vet inte om hon förtjänar det.

Joakim Lamotte

Publicerad: