Gustaf Norén: ”Det är inte ett soloprojekt”

Av: Rebecka Ljung

Publicerad:
Uppdaterad:

Norén släpper ny musik efter ”svinproduktiv” hajk i Lappland: ”Mando Diao är ockuperat”

1 av 4
Lämnade Stockholm för Lappland Gustaf Norén i ”Breaking News” i början av sommaren.

Efter en ”svinproduktiv” hajk i Lappland släpper Gustaf Norén ny musik.

Han skapar solo, men vill inte vara själv.

– Jag vill hålla det så minimalistiskt som möjligt för att ha en öppen famn. Jag vill jamma med hela världen!

Efter 13 år ingår inte längre Gustaf Norén i rockbandet Mando Diao. Sedan nyheten damp ner i juni har han rört sig bortåt för att förverkliga egna idéer. Bort till Lappland, närmare bestämt.

I öde landskap har han bott i vindskydd och tält medan han låtit kreativiteten flöda.

Låt om sex

Nu är första låten ute, under artistnamnet Ma.

Ukulele, ljudet av porlande vatten och en stundvis modifierad Norén-röst utgör den lugna låten ”Ma queen of everything”.

– Låten handlar om vördnad och samma förhållande som du har till naturen – att anta den rollen även i sex, säger Norén till Nöjesbladet.

”Inget soloprojekt – tvärtom”

Intill låten uppmanar artisten andra att ladda ner den gratis och göra egna remixer, och han kommer lägga ut instrumental musik som andra kan sjunga på.

Ma är inte bara ett soloprojekt, säger Gustaf Norén:

– Det är inte soloprojekt. Det är tvärtom. Jag vill hålla det så minimalistiskt som möjligt för att ha en öppen famn. Jag vill jamma med hela världen!

Vill nå vardagsrum

Sådana visioner rymdes inte i Mando Diao, känner han. Det var ett skäl till att lämna.

– Det bästa med dagens teknologi är att den når in i vardagsrum. I alla klasser och samhällsgrupper sitter folk med studios och gör musik. Det kan vara allt från pensionerade folkskolelärare till 13-åringar i ghetton som gör trap. Just att vara med i den världen är det jag vill mest av allt.

”Mando Diao ockuperat”

Mando Diao anser han är ”ockuperat av marknaden”. 55 procent av namnet ska ägas av Björn Dixgård och en affärsman, så Norén har ingen kontroll över det.

Han drar en liknelse för hur bandet utvecklats:

– Det känns jätteobekvämt när marknadskrafter tar över vad som en gång var en lekplats. Tänk dig att du är liten, kommer in i ett rum fullt av leksaker och börjar leka där. Så märker du hur leksakerna försvinner, du vänder dig om och märker att det är ett vidrigt varuhus du är i. Då går du därifrån. Det är klart att jag är ledsen över det.

Icke-vinstdriven konst

Gustaf Norén tror att han kommer kunna tjäna pengar på den nya musiken. Men inga stora slantar.

– Mitt kall i det här är att vara en oas av icke-vinstdriven konst. Eftersom det inte finns i samhället. Eftersom staten och kulturministern skiter i det, säger han och fortsätter:

– Jag är en privilegierad person som har ålder och ett mentalt lugn i mig, som gör att jag vågar utmana de krafterna. Och då känner jag nästan att det är min skyldighet att göra det.

”Det var svinproduktivt”

Publiken kan räkna med mycket mer material från Ma framöver. Artisten tänker lägga ut videor som visar hur enkelt en kan spela in musik och ska strax hajka i Lappland igen.

Utöver låten har han läst in en saga i podcasten ”Brännässlor”.

– Det var svinproduktivt, så jag kommer lägga ut musik, film och konstprojekt jag vet inte hur länge, säger Gustaf Norén.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN