Sparkades för ärevarvet

Cratz: Jag skulle ha nöjt mig med att vifta med handen

HELSINGBORG

Sören Cratz sprang ärevarv inför jublande Hammarbyfans på Söderstadion efter Helsingborgs 1-3-förlust i onsdags.

Därför fick han sparken av Helsingborg.

– I efterhand förstår jag att jag skulle nöjt mig med att gå ut och vifta med handen, säger Sören Cratz.

Foto: ted hundborg
VEM BETALAR DIG NU - HIF ELLER BAJEN? Helsingborgs fans visade i går sitt stora missnöje med att lagets tränare Sören Cratz låtit sig hyllas av Hammarbys supportrar. Ett 30-tal fans tog sig till Helsingborgs träning med en banderoll med texten: Vem betalar dig nu? Hif eller Bajen?   e-posta Vad tycker du? Gjorde HIF rätt att sparka Sören Cratz? Och gjorde Cratz rätt när han tog emot hyllningarna?

Hammarbyfansens hyllning till den tränare som efter 104 år ledde Bajen till dess första SM-guld i fotboll väckte starka känslor.

Sören Cratz fick förklara sitt agerande inför besvikna spelare på hemresan från Stockholm och vid gårdagens träning protesterade ett 30-tal Helsingborgssupportrar med en banderoll med texten: ”Vem betalar din lön nu – HIF eller Bajen?”

– Jag förstår att supportrarna var besvikna efter vad som hände i Stockholm. Jag förklarade för spelarna också hur kluven jag var när vakterna kom och sa att det stod 10 000 och väntade på mig. Det var jättesvårt att ta ett beslut, sa Sören Cratz till Sportbladet på eftermiddagen efter träningen och diskussionen som han hade haft med supportrarna.

”Första problemet”

En diskussion som åtminstone utmynnade i förståelse varför han valde att gå ut igen – men som inte blidkade de som ansåg att det var att gå för långt att springa ärevarv.

– Detta är första dagen som jag haft några som helst problem sen jag kom till Helsingborg och det beror uteslutande på mitt beteende i Stockholm, sa Sören Cratz.

Bara några få timmar senare hade styrelsen haft ett sammanträde med spelarrådet och kommit överens om att det bästa för HIF var att sparka sin tränare.

– Jag hade inte fått några indikationer på att det var aktuellt att sparka mig. Det är för tidigt att göra bokslut efter 17 omgångar och vi har nu precis lika många poäng som i fjol. Jag tycker det var ett förhastat beslut, säger Sören Cratz till Helsingborgs Dagblad.

Resultatet hittills är inte vad man väntade sig av Helsingborg efter den fina försäsongen. Den tippade guldstriden kan snabbt förbytas till en obehaglig kamp för att undvika nedflyttning.

Förutom att HIF i somras sålde landslagsanfallaren Rade Prica till Hansa Rostock har man fått en rad skador på nyckelspelare som Michael Hansson, Jozo Matovac, Ulrik Jansson, Lars Bakkerud och målvakten Fredrik Larsson.

Sören Cratz har tvingats att använda unga orutinerade spelare som till en början gjorde succé men resultaten de senaste veckorna är inte såna att föreningens högt uppsatta mål kommer att uppfyllas i år.

”Jag har jobbat stenhårt”

– Jag är inte bitter på HIF, men jag är väldigt ledsen och besviken. Jag hade inte det här på känn. Jag har gjort allt vad jag kunnat och kan se mig i spegeln. Jag har jobbat stenhårt, kommit väl förberedd till träningarna och inte lämnat något åt slumpen, säger Sören Cratz till Helsingborgs Dagblad.

Supportrarna har tidigare under säsongen varit mer kritiska till styrelsens oförmåga att hitta ersättare för de skadade stjärnorna än till Sören Cratz sätt att leda laget på.

Ändå har något pyrt inom truppen och när Sören Cratz valde att låta sig hyllas av en motståndare gavs chansen att ta till drastiska åtgärder.

– Spelarna fick sitta ensamma i omklädningsrummet i 10–15 minuter efter en mycket tung förlust, medan deras tränare hyllades av motståndarna. Han är anställd av oss och ska jobba för oss, säger HIF:s ordförande Claes Johansson till Helsingborgs Dagblad.

Anfallsstjärnan Alvaro Santos säger till Sportbladet att han inte har någon åsikt om att Sören Cratz fått sparken men att han reagerade på det som hände i Stockholm.

– I vilket lag som helst skulle det bli reaktioner bland både supportrar och i styrelsen för något sånt.

Nuvarande tipselittränaren Peter Swärdh tar över som huvudtränare med omedelbar verkan efter Cratz med nuvarande andretränaren Hans Carell vid sin sida.

Peter Swärdh har tidigare tränat IFK Hässleholm och Högaborg. Han kom till Helsingborgs IF 2000.

–  Laget har inte utvecklats och vi har inte sett någon röd tråd i spelet. Därför byter vi tränare.Vi tycker att det saknas en struktur och röd tråd. Spelarna känner ingen trygghet. Vi anser också att den rätta aggressiviteten saknats och har efterlyst bättre inställning, säger ordföranden Claes Johansson.

Sören Cratz ersättare har nio omgångar på sig att rädda säsongen.

Allsvenska tränarna: Det kan inte vara enda orsaken till att sparka honom

Mer om Cratz-affären:

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM