Nazister brände Spendrups Prideflaggor

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nazisterna brände Spendrups regnbågsflaggor.
Men bryggeriet i Grängesberg vägrar vika ner sig.
– Vi har redan beställt in nya, säger Spendrups hr-direktör Einar Botten.

Det var på fredagen som en grupp från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) gick till attack mot Spendrups bryggeri i Grängesberg, Dalarna.

– Vi har ju som många andra företag flaggat med regnbågsflaggor under Stockholms Pridevecka, som ju varit första delen av Europride, säger Einar Botten, hr-direktör på dryckesföretaget.

– Sent i fredags kväll, runt 23:30, så kapade någon linorna, tog flaggorna och stack därifrån.

”Attack mot allt vi står för”

Einar Botten.
Foto: Spendrups
Einar Botten.

NMR tar på sig dådet. På rörelsens hemsida Nordfront har man lagt upp ett klipp där man först filmar Spendrups byggnad och flaggorna – och sedan klipper till en film där maskerade personer bränner tre regnbågsflaggor.

Enligt Spendrups har man polisanmält händelsen som skadegörelse och stöld.

– Vi är ju upprörda, rimligtvis, säger Einar Botten.

– Vi flaggar ju för att vi står upp för människors lika värde och är ett företag som alltid har trott på det där med mångfald och styrkan i människors olikheter. Vi stödjer ju det som hbtq-rörelsen står för och uttrycker till exempel det med att flagga under Prideveckan. Så det är ju en attack mot allt vad vi står för.

– Men vi viker inte ner oss. Vi har ju beställt nya flaggor och del två i Europride drar ju i gång den 14 augusti i Göteborg, säger Einar Botten.

Publicerad:

LÄS VIDARE