Marit Björgen: Urinprovet sprack

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Marit Björgen.
Foto: TT
Marit Björgen.

SPORTBLADET

Tyska ARD avslöjade att antidopningsarbetet under OS i Peyongchang hade stora säkerhetsbrister.

Nu berättar Marit Björgen att hennes urinprov gick sönder vid ett av testerna.

– Efter allt som hände i Sotji så har man levt med en rädsla, man vet ju aldrig, säger hon till NRK.

I går skrev Sportbladet om tyska ARD:s avslöjande om antidopningsarbetet under OS i Pyeongchang. Hur en film visade att prover lämnades i en olåst kyl helt utan övervakning och där dokumentation låg framme på skrivbord, helt obevakat.

– Från och med nu är alla dopningsprov i det där dopningslabbet helt värdelösa, dundrade bland annat advokaten Michael Lehner som fruktar att flera dopade idrottare nu kan bli frikända.

Och nu kliver tidernas största vinterolympier på damsidan, Marit Björgen, fram och späder på frågetecknen. Hon är inte kritisk mot säkerheten, som hon upplevde som god, utan på utrustningen som användes.

– När jag hade fördelat urinen på ett a- och ett b-prov var att låsen gick sönder när jag skulle skruva igen det. Jag är glad att jag hade läkaren med mig in vid tillfället för det var han som upptäckte att det sprack, säger hon och fortsätter:

– Jag har aldrig upplevt det tidigare, så jag tyckte det var konstigt.

Läkaren Petter Olberg säger att han påtalade kritiken för IOK under pågående OS.

– Vi hade utmaningar med provrören i Pyeongchang så vi visade upp flera dokument på det här och hade ett möte med en norsk IOK-representant, säger Olberg.

”Helt sjukt”

Även i det svenska laget är man kritiska efter att ha sett ARD:s uppgifter om hur proverna hanterats.

– Det är ju helt galet om vem som helst kan vara och mixtra med våra prover. Det låter helt otroligt. Helt sjukt, säger Calle Halfvarsson till Expressen.

Till samma tidning säger SOK-läkaren Per ”Pliggen” Andersson att han också tyckte det fanns brister i antidopningsarbetet.

–  Inledningsvis hade vi en del utmaningar med dopingkontrollerna där. Det var språkförbristningar, till viss del, och vissa rutiner var inte optimala. Det fanns en del brister, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE