Kinas ambassadör om Gui Minhai-teorin: ”Gissningar och påhitt”

Av: Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

Tumultet utanför ett hostel i Stockholm, där tre kinesiska turister avvisats, har väckt enorma reaktioner – och den kinesiska staten anklagar Sverige för polisbrutalitet.

Den svenska regeringen misstänker att den ilskna kinesiska reaktionen beror på Sveriges krav på att den fängslade bokförläggaren Gui Minhai ska friges.

Nu kommenterar den kinesiske ambassadören uppgiften.

Hotellbråket har lett till en diplomatisk kris – där den kinesiska regeringen krävt svar från både den svenska regeringen och polisen.

En källa i det svenska regeringskansliet säger till Aftonbladet att man har en teori om varför den kinesiska reaktionen blev så häftig: det handlar om den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina.

– Vi anar starkt att detta har att göra med att vi fortsätter kräva att Gui Minhai ska friges, sa källan.

Aftonbladet får en intervju med den kinesiske ambassadören Gui Congyou. Han tar emot i sitt residens i centrala Stockholm, flankerad av en tolk och ytterligare tre medarbetare. Under intervjun avfärdar Gui Congyou teorin:

– Vissa svenska individer grundar inte det de säger på fakta, utan snarare på gissningar. Ibland använder de rena påhitt för att kritisera Kina.

1 av 4

Han fortsätter:

– Jag behöver inga gissningar. Men eftersom du tar upp frågan vill jag säga några ord, fortsätter ambassadören.

Enligt Gui Congyou behandlas Gui Minhai-ärendet ”i enlighet med lagen”.

– Han är en brottsling som begått allvarliga brott i Kina. Å andra sidan har de tre kinesiska turisterna inte brutit mot någon svensk lag men har behandlats på ett brutalt sätt. Vi vill att svenska regeringen behandlar även detta i enighet med lagen.

Det var i fredags som den kinesiska ambassaden i Stockholm slog på stora trumman när man på sin hemsida publicerade ett vredgat krav på att ”svensk polis ska straffas” – samtidigt som man utfärdade en resevarning för kinesiska turister i Sverige.

Bakgrunden är ett hotellbråk där tre kinesiska turister som inte hade någon rumsbokning var inblandade. Efter några timmar ringde personalen polisen som avvisade trion och körde dem sedan till södra Stockholm.

Händelsen inträffade den 2 september men först tolv dagar senare växte den till oanade proportioner. Samtidigt som resevarningen utfärdades har en mängd filmklipp och artiklar spridits i kinesisk statskontrollerad media och på kinesiska sociala medier – där Sverige utmålas som ett riskabelt och brutalt samhälle.

Publicerad: