Boeing och Saab vinner jätteupphandling

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Boeings och Saabs gemensamma projekt, skolflygplanet T-X.
Foto: B.Becker
Boeings och Saabs gemensamma projekt, skolflygplanet T-X.

En jätteaffär, med stora intäkter tryggade i åratal framöver.

Ordervärdet för Saabs egen del efter jätteaffären tillsammans med Boeing är antagligen upp till 25 miljarder kronor, tror analytiker.

Efter ordern rusade Saab 12,3 procent vid öppningen av Stockholmsbörsen.

Saabs stora order från det amerikanska flygvapnet tillsammans med flygplanstillverkaren Boeing innebär en helt ny marknadsposition, enligt Björn Enarsson, analytiker på Danske Bank.

– Det stora är att Saab kommer att få intäkter i åratal framöver. Planen som ersätts är 50 år gamla, och nu ska först planen byggas, sedan underhållas, säger han till TT.

Breddar utbudet

– Saab breddar nu produktutbudet till ännu ett område, och får ett ben till att stå på. Tidigare har försäljningen mycket varit kopplad till Gripenordrar, men nu utökas detta till TX, säger Douglas Lindahl, analytiker på Kepler Cheuvreux.

Både han och Björn Enarsson tror att ordervärdet för Saab ligger på upp till 25 miljarder kronor över tid – en enorm summa för bolaget.

– Vi vet inte exakt vad ordern är värd för Saab, men min gissning är 30 procent av hela ordern. Vi vet att det är en minoritetsandel, men att den är betydande, säger Douglas Lindahl.

Affären innebär stor prestige – nu är Saab en stor internationell aktör inom sitt område, konstaterar Björn Enarsson.

Saab förändras

Samarbetet med Boeing och det amerikanska flygvapnet kommer att förändra Saab i grunden, har vd Håkan Buskhe förklarat för TT tidigare och Björn Enarsson håller med.

– Det kommer att förändra Saab på samma sätt som affären med Gripenordern från Brasilien förändrade Saab. Det här är en internationell framgång. Saab är nu ett av två bolag som får leverera skolflyg till majoriteten av västvärlden, säger Björn Enarsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN