ÅSIKT

Iranska damer skriver historia

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Bildbyrån
Ikväll spelar Irans damlandslag för första gången i Europa. Matchen spelas i Göteborg.
LEDARE

I kväll skriver svensk och iransk damfotboll historia. Då kommer det iranska damlandslaget att för första gången spela en landskamp i Europa. Matchen på Gamla Ullevi i Göteborg är ett led i en överenskommelse som slöts när svenska herrlandslaget spelade en vänskapsmatch mot Iran förra året.

Då väckte fotbollsmatchen både glädje men också kritik bland exiliranier och demokratiaktivister. En del menade att spelet riskerar att översläta de grymheter som pågår i Iran. Sverige måste markera hårdare. Ställa in matchen. Så lät kraven.

Andra menade att fotbollen och fansen inte ska behöva drabbas för att laget kommer ifrån är en diktatur.

Diktaturer

I morgon åker Stefan Löfven till Saudiarabien. Varje gång som samarbetet med saudiska kungahuset tagits upp har både svenska politiker och företags­ledare svarat att syftet med kontakterna är demokrati. Trots att handeln och relationen till diktaturstaten hittills inte har resulterat i framsteg för mänskliga rättigheter.

Iran har också kommit in i den ekonomiska värmen. För ett år sedan upphävdes de tio år långa sanktionerna efter ett avtal som begränsar Irans kärnvapenprogram. Sanktionerna hade kanske inte påverkat politiken så mycket, flera experter menade att den mest drabbat vanligt folk. Att handeln med omvärlden nu har ökat har inte heller förbättrat villkoren för iranska arbetare.

Får inte cykla

Svenska LO och andra fackförbund menar att det inte är någon tillfällighet att klimatet för facklig aktivitet i Iran har blivit mycket hårdare det senaste året. Ju viktigare handeln har blivit desto hårdare motstånd har facket stött på. Att västerländska företag etablerar sig i en diktatur behöver inte betyda att landet blir mer demokratiskt.

Läget för kvinnorna är också allvarligt. De som vill idrotta och röra sig fritt riskerar att trakasserats. Förra månaden infördes en fatwa, ett slags lagkrav, från Ayatollah Ali Khamenei, Irans högsta andliga och politiska ledare. Fatwan förbjuder kvinnor att cykla eftersom det anses vara ett "allvarligt hot mot en kvinnas kyskhet".

Velat stoppa

Det iranska damlandslaget har redan övervunnit en rad hinder. Matchen skulle ha spelats i går, men på grund av krångel med visum fick den flyttas fram till i dag.

- Iran har velat använda visumskälen som en orsak till att ställa in matchen, men svenska ambassaden var välvilliga och nu kan de inte skylla på det längre, säger Pezhman Pars till TT.

Ikväll håller vi på Sverige men också på iransk damfotboll. 

avSomar Al Naher

ARTIKELN HANDLAR OM