Mejla

Wolfgang Hansson

Skandalen kan avgöra valet – men inte på det sätt Trump vill

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Om Hillary Clinton mot förmodan skulle bli åtalad före valet kan den nya e-postskandalen fälla henne.

Annars kan det nya bråket till och med vara till hennes fördel.

Att FBI-chefen går ut en dryg vecka före valet och skickar ett brev till kongressen där en av kandidaterna dras in i en brottsutredning är extremt ovanligt.

Det finns två scenarior för hur det hela kan utvecklas.

Ett är att den nya utredningen om e-post kopplad till Hillary Clintons privata e-postserver som hon använde under sin tid som utrikesminister, kommer fram till att hon avslöjat hemlig information och därmed kan åtalas. Om det sker före valet är det tveksamt om hon kan kvarstå som kandidat.

Kan ta månader

Att så skulle ske är däremot högst osannolikt eftersom det handlar om stora mängder e-post som ska gås igenom. FBI hävdar själva att det kan ta månader. Än finns inget som indikerar några besvärande mejl från Clinton.

Om inget åtal kommer före valet är det andra scenariot att den nya skandalen tvärtom kan verka till Clintons fördel. På två sätt.

E-postbråket kan göra det lättare för Clintonkampanjen att mobilisera sina väljare. De senaste veckorna har det mer och mer sett ut som att Clinton går mot en klar seger. Det kan göra att en del väljare tycker att saken redan är avgjord och stannar hemma.

LÄS VIDARE

Dessutom kan det vara så att väljarna tycker att FBI lagt sig i valet och blir förbannade. Inte på Clinton utan på FBI. Det kan verka till Clintons fördel.

Redan sedan i fredags kväll när avslöjandet kom har Clinton-kampanjen lyckats vända det som såg ut som ett sista minuten-hot mot Clintons segerchanser till vad som kan bli en fördel.

Den tunge demokraten Harry Reid, ledare i senaten, har skrivit ett brev till FBI där han begär att de förklarar varför de gick ut med informationen så här nära valet. I samma brev hävdar han att FBI sitter på "explosiv information" om kopplingar mellan Donald Trumps kampanj och Ryssland och begär att den ska offentliggöras före valet.

En akilleshäl

Detta är givetvis att försöka vända fokus från Clintons e-post till en av Trumps akilleshälar, hans välviliga uttalanden om Vladimir Putin.

Reid försöker insinuera att FBI-chefen, som är registrerad republikan men utsedd av Obama, medvetet agerar för att missgynna Clinton. Men det kan också vara så att han känt sig tvingad att redovisa informationen för att inte efter valet bli anklagad av republikanerna för att försöka dölja att det fanns nya frågetecken kring Clintons hantering av sin e-post.

Väljarna i gemen är innerligt trötta på e-postskandalen eftersom det som hittills kommit fram inte visat på annat än att Clinton visade prov på dåligt omdöme när hon valde att använda en privat server istället för utrikesdepartementets, där säkerheten anses vara högre.

Vilket inte hindrar att Trump försöker utnyttja den nya utredningen maximalt. För honom är det som för en drunknande att få en livlina kastad till sig. Det är precis något sånt här han behöver för att kunna vända valvinden. Men då måste det också finnas konkreta bevis på att Clinton gjort bort sig.

Annars faller hans påståenden att detta skulle vara den värsta skandalen sedan Watergate platt till marken.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Sex, slarv och statshemligheter – här är mejlskandalen i 7 punkter

Med elva dagar kvar såg det amerikanska presidentvalet ut att vara över.

Chockbeskedet från FBI kan ha ändrat på allt.

Här är Hillary Clintons mejlskandal i sju punkter.

1. Under sin fyra år som utrikesminister använde Hillary Clinton sin privata adress hdr22@clintonemail.com för både jobb- och privatmejl. Något som kan ha underlättat för USA:s fiender att hacka sig in och komma över statshemligheter.

2. FBI inledde 2015 en utredning för att undersöka om några av mejlen innehöll hemlig information, något som skulle kunna innebära att Clinton brutit mot lagen.

3. Utredningen visade att Clinton skickat 65 mejl som var klassade som "secret" och 22 som var klassade som "top secret". Trots att FBI-chefen James Comey kallat mejlandet för "extremt vårdslöst" men inte brottsligt. I juli 2016 lades utredningen mot Clinton ner.

4. Den 28 oktober kom beskedet att FBI hittat nya mejl med kopplingar till Clinton. Mejlen, som tidigare ska ha raderats av Clinton, uppges ha hittats i demokraten Anthony Weiners laptop. Weiner är gift med Clintons nära medarbetare Huma Abedin.

5. Det exakta innehållet i mejlen är oklart, men det är känt att de är kopplade till utredningen mot Weiner, som anklagas för att skickat sex-sms till minderåriga.

6. Höga demokrater, som stödjer Clinton, anklagar FBI-chefen för att ha brutit mot lagen. Clinton själv kräver att FBI lägger alla kort på bordet, något som dock inte väntas ske före valet.

7. Donald Trump kallar mejlaffären "värre än Watergate". En överdrift, enligt Watergateavslöjaren Carl Bernstein själv. Samtidigt uppger 34 procent av amerikanerna att de är mindre benägna att rösta på Clinton i en opinionsundersökning.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: