SSU pressar Löfven inför budgeten: ”Höj skatterna mer”

avPär Karlsson

Foto: CAROLINA BYRMO
Stefan Löfven.

Inför regeringens vårbudget pressas statsminister Stefan Löfven hårt av SSU.

De kräver kraftiga miljardsatsningar på välfärden och höjda skatter.

– Mycket av det som regeringen gör är bra, men det är för lite och det går för långsamt, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

Tidigare i veckan meddelade regeringen och Vänsterpartiet att man i förhandlingarna inför vårbudgeten kommit överens om höjda skatter för banker som ska ge 1,4 miljarder till statskassan som ska satsas på välfärden och jobbskapande. Men inför vårbudgeten, som ska presenteras den 13 april, finns hårda krav på att regeringen måste satsa mer pengar på välfärden och höja skatterna än mer.

Sedan tidigare har Vänsterpartiet slagit fast att stora miljardsatsningar på välfärden är prio nummer ett i förhandlingarna med regeringen. Men även SSU kräver nu att statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson öppnar plånboken - och det rejält.

Kräver stora satsningar på välfärden

Ordförande Philip Botström säger att man välkomnar beskedet om hårdare beskattning av bankerna, men att det krävs en offensivare agenda.

– Det är tyvärr ganska talande för den här regeringen. Vi har ju tidigare varit ute och sagt att mycket av det som regeringen gör är bra, men det är för lite och för långsamt. Även fast 1,4 miljarder kronor är pengar är det fördelat på 290 kommuner ganska lite om man på allvar menar att man vill utveckla och stärka välfärden i hela landet, säger han.

På många håll i landet har välfärden varit hårt ansatt den sista tiden, bland annat efter höstens stora flyktingström. Redan i höstas meddelade finansministern att drygt tio miljarder kronor extra resurser skulle gå i statsbidrag till kommuner och landsting under 2015 och 2016.

På Socialdemokraternas kommundagar i Örebro nyligen lovade Stefan Löfven mer pengar. Men från SSU:s håll vill man gå längre. Man vill att de extra resurserna till kommunerna skja bli permanenta, åtminstone under 2017 och 2018.

– Det måste ske för att kommunerna ska få bra förutsättningar att både kunna se till att hantera de akuta utmaningar som man nu möter när Sverige växer snabbt men också kunna planera sin verksamhet, säger Philip Botström.

”Chans att visa att man inte är bromskloss”

För att finansiera satsningarna menar han att regeringen måste våga höja skatterna än mer än vad man gjort hittils.

– SSU har dels pratat om att de akuta behoven och viktiga investeringsprojekt kan lånefinansieras men vi tror också att det behövs höjda skatter och bättre omförledning. Det är på det sättet som vi har möjlighet att finansiera vår välfärd. Nu har Magdalena Andersson verkligen en chans att på allvar visa att regeringens ekonomiska politik inte är en bromskloss i välfärdsbygget.

Han menar att både satsningarna på välfärden och de höjda skatterna är nödvändiga för att den S-ledda regeringen ska kunna leverera sina vallöften.

– Därför kräver vi att man inför vårbudgeten och sedan senare i höstbudgeten lägger fram förslag på hur man kan se till att kommunerna får mer pengar. Jag förväntar mig och kräver att det ska komma besked redan nu i vår. Sveriges kommuner och landsting och svenska folket förtjänar att få veta.