Expert: Världen kommer inte att gå under

avEbba Thornéus

Många chockades av onsdagsmorgonens besked om att Donald Trump blir USA:s nästa president och oron växer över vad han kommer göra av sin mäktiga position.

Men enligt statsvetaren Merrick Tabor har Trump inte ha möjlighet att genomföra alla galenskaper han skrikit ut under valrörelsen.

– Världen kommer inte gå under för att Trump blir president.

Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet och expert på amerikansk politik.

Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet och expert på amerikansk politik, säger att Trumps valseger visserligen var rätt oväntad – men inte helt förvånande. Detta trots att han själv trodde resultatet skulle vara mer jämnt och att Hillary Clinton skulle ha övertaget.

– Det har funnits ett stöd för honom (Trump) som inte riktigt kommit fram i opinionsmätningarna och därmed en möjlighet som med brexit – att resultatet skulle bli ett annat då det inte är alla som i opinionsmätningar uppger vem de tänker rösta på i slutändan.

”Väljarna funnits hela tiden”

Att så många slutligen valde att lägga sin röst på Trump menar Merrick Tabor inte har skett över en natt.

– Dessa människor har funnits där hela tiden. Hela väljarkåren har inte plötsligt bara ändrat sig. I val går det fram och tillbaka med olika majoriteter och grupper som byter sida men en hel väljarkår byter inte plötsligt ståndpunkt. Man har bara fått en annan majoritet helt enkelt.

På frågan vad slutresultatet kommer att innebära säger Merrick Tabor att världen, framförallt utanför USA, är i chock då många fördragit Clinton.

Kan inte förverkliga allt

Han tror dock inte att Trump kommer att kunna göra verklighet av den radikala politik som han lagt fram under valrörelsen.

– Trump är en skicklig populist men jag tror inte att han kommer kunna förverkliga sina allra mest extrema idéer då han behöver samarbete med kongressen där majoriteten är republikaner, och det är väldigt många republikaner som inte delar hans idéer.

Kommer Trump att kunna sitta hela valperioden?

– Ja, det tror jag och det vore mycket illa och svårt att försöka avsätta honom. Visst kan det hända saker men i nuläget tyder inget på det. Demokraterna skulle behöva ha majoritetsstöd för att ens inleda en sådan process och det måste även finnas en tydlig grund för varför. Man kan inte bara avsätta någon för att man är missnöjd med valresultatet.

Kommer Trump att kunna göra Amerika stort igen?

– Jag är tveksam till hela den tanken. I förhållande till det förflutna och USA:s fullständiga dominans av världen efter andra världskriget så kommer de aldrig att nå dit igen. Det behövs förändring men frågan är om Trump kan stå för den. Det finns ett stort missnöje med det politiska systemet i USA och med den ekonomiska situationen och de ökade klyftorna. Dock verkar det inte som att Trumps förslag kommer att leda till minskade klyftor – men det finns en stark önskan om förändring.

Avgörs först i vallokalen

Trots att de de flesta opinionsmätningar och prognoser visat på att Hillary Clinton med stor sannolikhet skulle vinna valet blev det slutgiltiga resultatet det motsatta. Något som inte förvånar Merrick Tabor.

– Det finns gränser för hur mycket man utläsa i opinionsmätningar då det oftast finns en viss stämning kring vissa frågor eller kandidat, vilket gör att det kan vara obekvämt att säga vad man egentligen kommer att rösta på, eller så bestämmer man sig först i vallokalen.

– Lärdomen av detta är att man måste bli mycket försiktigare när det kommer till prognoser och opinionsmätningar.

Kommer världen att gå under nu?

– Nej, det tror jag inte alls på. Olika beslut ger dock olika konsekvenser, men så småningom kommer företag och världshandeln att anpassa sig och osäkerheten att lägga sig. Trump kommer ha många att anpassa sig till, som rådgivare och kongressen. Så länge han inte regerar som han skött valrörelsen, för då vet man inte vad han kan hitta på, så kommer osäkerheten med största sannolikhet att lägga sig till slut.

STÄLLNINGEN JUST NU

Läget stat för stat

ARTIKELN HANDLAR OM