Nya kändisarna som ska släktforska i SVT

Av: Linn Elmervik, Filip Joelsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Martina Haag och Leif Mannerström i nästa säsong av ”Vem tror du att du är?”

1 av 6 | Foto: PONTUS ORRE
Martina Haag.

En stjärnkock, en höjdhoppare och ett gäng skådespelare.

Det blir stjärnspäckat i nästa säsong av SVT:s släktforskarserie ”Vem tror du att du är?”.

– Jag hade till exempel fått vissa hintar om att jag kanske var adlig, och tänkte att det skulle ju vara trevligt att få reda på att det var så, säger författaren Martina Haag.

I SVT:s succéserie ”Vem tror du att du är?” får kända personer hjälp att leta efter hemligheter och okända berättelser i sin släkthistoria.

Snart är det dags för en nionde säsong programmet och nu är hela laguppställningen av deltagare klar.

I höst söker bland andra skådespelaren Ewa Fröling, den före detta höjdhopparen Stefan Holm och författaren Martina Haag efter sina förfäders livshistorier.

– Jag tackade ja till att vara med för att jag tänkte att det är något jag gör för hela min familj. Det är så kul att få veta. Även om man skulle börja göra det här själv på ålderns höst så skulle man aldrig få reda på så här mycket, säger Martina.

”Man har jättestora luckor”

Hennes intresse för släktens bakgrund har kommit med åren.

– Jag tror att fram tills det att du fyller 50 så tittar du hela tiden framåt och sen när du fyller 50 börjar man vända sig om och titta lite bakåt, och då slår det en plötsligt att man har jättestora luckor i vad man vet om sin släkt.

Och luckorna finns fortfarande kvar.

– Jag tycker att jag fick jättespännande luckor ifyllda, men tyvärr hann vi inte undersöka mer än typ halva släkten! Nu hoppas jag att min syrra kanske kan få vara med nästa säsong och gå igenom resten, säger Martina Haag.

Tv-kocken Leif Mannerström hittade gemensamma nämnare hos sina förfäder under inspelningarna.

– Det visade sig att min morfar hade fått en väldigt fin utmärkelse i sitt jobb. Han hade fått en medalj av kungen, och det har ju jag också fått, säger han.

”Trodde jag hade mer koll”

Skådespelaren Eva Röse fick många överraskningar under sökandets gång.

– Jag trodde jag hade lite mer koll på mina närmsta släktingar. Det visade sig vara mycket skrönor. Sådant jag hade fått återberättat och trott på hela livet visade sig inte vara sant, säger hon.

Fynden rörde upp många frågor.

– Jag fick inte svar på alla mina funderingar. Tvärtom. Ju mer man får reda på desto mer undrar man. Det är väldigt komplext och kan ta vilka riktningar som helst, säger Eva Röse.

”Vem tror du att du är?” har säsongspremiär i SVT1 den 29 augusti klockan 20.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE