Sky News: Misstänkte terroristen bodde i Sverige

Av: Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Mohamed Belkaid, den misstänkte terrorist som dödades vid en polisinsats i Bryssel i tisdags, bodde under en tid i Sverige.

Det uppger Sky News.

Tisdagens insats, som ägde rum i Forest söder om Bryssel, var kopplad till utredningen om terrorattackerna i Paris den 13 november i fjol.

Skottlossning utbröt vid insatsen. Fyra poliser skadades, en misstänkt terrorist dödades och två personer greps.

Mohamed Belkaid hittades ihjälskjuten med en automatkarbin i famnen och en IS-flagga bredvid sig. Enligt den belgiska åklagaren var han 35 år gammal och algerisk medborgare.

Enligt Sky News, vars uppgifter bygger på de läckta dokumenten från Islamiska staten, var Belkaid tidigare gift och bosatt i Sverige. Det framgår dock inte när.

Han reste till Syrien via Frankrike, Spanien och Tyskland och passerade den turkiska gränsen i april 2014. Det är oklart när han återvände till Europa och bosatte sig i Belgien.

Skriven i Stockholms län

En person med samma namn, ålder och nationalitet är folkbokförd på en adress i Stockholms län. Dock bor han inte där, enligt en man som är skriven på samma adress.

– Jag och min familj har bott i den här lägenheten i två år. Jag känner ingen Mohamed Belkaid. Det måste vara en tidigare hyregäst, säger mannen när Aftonbladet ringer.

Vad vet du om den tidigare hyresgästen?

– Jag har hört rykten om att han flydde landet, men jag vet inte om det stämmer.

– Hela situationen känns jobbig.

Dömd för knivbrott på Ikea

Personen med samma namn som den dödade terroristen har åkt in och ut ur fängelse efter att ha dömts för flera småbrott, däribland stöld, brukande av falsk urkund och snatteri.

2013 dömdes han till dagsböter för brott mot knivlagen efter att ha ertappats med en kniv på Ikea i Barkaby.

Knivfyndet föregicks av ett bråk, där en småbarnsfar anklagade mannen för att ha stulit hans plånbok och bilnycklar. Fällkniven upptäcktes av väktare när han visiterades.

Säpo förtegna

Säpos kommunikationschef Mark Vadasz säger att han inte kan kommentera fallet.

– Den information som vi har i det här ärendet kommunicerar vi med de belgiska myndigheterna. Den belgiska polisutredningen pågår fortfarande, så vi överlåter till dem att bedöma vilken information de vill gå ut med.

Inte heller Eric Van Der Sypt, federal åklagare i Belgien, vill kommentera.

– Jag kan inte bekräfta uppgiften med anledning av en pågående utredning, säger han till nyhetsbyrån TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE