Kräver möte med ministern efter dödsfall på toalett

avJoakim Magnå

1 av 4

Efter att en kvinna i 55-årsåldern dött på en handikapptoalett kräver nu Neuroförbundet ett krismöte med ministern Åsa Regnér (S).

Detta för att akut diskutera Försäkringskassans nya tolkning av reglerna för assistansstöd.

– Nu vill jag sätta ned foten. Det här har gått alldeles för långt, säger förbundsordförande Lise Lidbäck.

Kvinnan led av multipel skleros, ms, vilket gjorde att hon var förlamad i hela vänstra sidan av kroppen. Förra helgen var hon i Malmö för att besöka Neuroförbundets konferens. På grund av att Försäkringskassan omvärderat hennes hjälpbehov tvingades hon åka utan assistent – hjälptimmarna räckte inte till.

Följderna blev fatala. Kvinnan fastnade på handikapptoaletten på gallerian Hansa. Hon hittades avliden dagen efter.

”Dra i nödbromsen”

Nu kräver Neuroförbundet ett möte med bland annat barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér för att diskutera Försäkringskassans nya hårdare regler.

– Vi ställer krav på att dra i nödbromsen. Nu när de här nedskärningarna har gått så långt att det börjar att krävas dödsfall, säger förbundsordförande Lise Lidbäck.

– Andra organisationer har krävt ett möte tidigare, men fått kalla handen. Nu måste vi få till det. Vi måste tillsammans med organisationerna sätta oss ned med regeringen och Försäkringskassan och få fram en lösning. Nedskärningarna har gått för långt.

Lise Lidbäck träffade själv den nu avlidna kvinnan den 1 oktober, några timmar innan det ödesdigra toalettbesöket. Hon menar att kvinnans situation är typisk.

– Det händer ofta som för den här kvinnan att hon får ett ökat behov. Hon lämnar in en ansökan om utökat antal timmar med läkarintyg, men det resulterar istället i att hon får ett mindre antal timmar än tidigare.

Reglerna tolkas hårdare

Enligt Lise Lidbäck beror det på att reglerna tolkas hårdare i dag jämfört med tidigare.

– Om det som kallas grundläggande behov. Man delar upp behov i sekunder, vilket gör att många i dag inte får den hjälp de behöver. Och det kostade den här kvinnan livet.

Det här är det första dödsfallet i sammanhanget som Lise Lidbäck hör talas om.

Vad är det ni vill nu?

– Vi vill ha till ett möte och omedelbart stoppa den här absurda utvecklingen som har blivit nu med att fler blir av med assistansen. Den här kvinnan får dö hängande på en toalett för att hon inte får den assistans hon behöver. Det här är inga livsbehov, det handlar bara om att få leva som alla andra.

ARTIKELN HANDLAR OM