Foppa om tacklingarna: ”Jag mår illa”

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:

En ungdomsmatch i helgen spårade ur och innehöll flera huvudtacklingar.

Nu har många fått nog av alla fula smällar, så även legendaren Peter Forsberg.

– Jag mår illa när jag ser det där, säger han.

Sportbladet har den senaste tiden belyst problemet med tacklingar mot huvudet i ishockeyn.

Ett problem som förstör sporten och som skickar fullt friska människor till sjukpensionering.

I helgen möttes två av Sveriges bästa U16-lag och dessvärre var det huvudsmällarna som folk kommer minnas från den drabbningen – inte hur matchen slutade.

”Mål och hög energi”

Tränaren till det lag som drabbades av tacklingarna beskriver matchbilden såhär:

– Först och främst är det två bra lag som möttes och matchen böljade fram och tillbaka med mycket mål och hög energi.  Tacklingarna som tyvärr inträffade är naturligtvis inte okej på något sätt. Jag vet hur hårt vi jobbar för att aktivt spela mot pucken vilket jag också tror och vet att andra föreningar gör, säger han.

Det var tre fula smällar mot huvudet i matchen.

En huvudtackling i mitten av matchen som resulterade i 2+10 minuters utvisning. Och två i momentet där det sista målet görs och som resulterade i att en spelare fick 2 minuter för charging.

– Med tanke på att dessa tacklingar har stort fokus i hockey-Sverige och är något som vi vill jobba bort på alla nivåer så är det viktigt att dessa situationer hanteras på rätt sätt, säger tränaren till det lag som drabbades av smällarna.

Foto: BILDBYRÅN

Ett eget förslag på regeländring

Peter Forsberg har sett huvudtacklingarna, ett ämne som engagerar honom starkt sedan han avslutade sin karriär i Colorado Avalanche säsongen 2010/2011.

– Usch. Sjuka bilder. Jag mår illa när jag ser det där, säger han.

Forsberg gamle lagkamrat i Modo, Pär Styf, är i dag assisterande tränare i Modos representationslag och han har ett eget förslag till hur man ska minska kraften i tacklingarna.

– Kanske vi ska ha klubban i isen när man tacklas. Då blir kraften mindre i smällen. I de värsta tacklingarna är klubban ganska högt upp i kollisionsmomentet, säger han.

Förbundskapten Rikard Grönborg har sett och läst Sportbladets granskning och ger sin bild av det som sker just nu.

– Ja, man kan ha många olika förslag till hur vi ska stävja problemet. I det här fallet handlar det om respekt. Man måste respektera varandra på isen. Sedan jobbar Ishockeyförbundet med problemet med huvudtacklingar just nu. Vi ska avvakta med förändringar till utredningen är färdig, säger han.

Två av pojkarna på isen blev skadade.

– Vi har medicinsk personal som utvärderar spelarna. Jag hoppas att de inte får några men, säger tränaren om spelarnas välbefinnande.

1 av 5
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM