Football Radical: Analys av veckans rasistskandal

Publicerad:

FOTBOLL

Vad får en man att hoppa ut från sextonde våningen? Beror det på vänstern, på högern, eller helt enkelt på att taket ligger i Argentina?

Johanna Frändén och Simon Bank är tillbaka med ett nytt avsnitt av Sveriges radikalaste fotbollspodd.

Förvänta er inte att bli underhållna.

Man kan ju tro att en lyckad Champions League-vända skulle grunda för ett gladare avsnitt än ett förlorat derby, men i så fall tror man fel.

Johanna Frändén har kryssat mellan Röda Stjärnan och gula västar i Paris i skuggan av den brasilianska regimens totalseger i de europeiska cuperna, medan Simon Bank mest ägnat sig åt att längta efter en bok som kanske, kanske inte, kan vara en nyckel för att förstå varför allt går åt helvete i Argentina.

Terapi i Argentina

Johanna har sett rakt igenom ett listigt försök till helgardering inför nästa års Copa Libertadores, medan Simon funderar över hur det kommer sig att ett helt land blivit beroende av psykoterapi.

– Alla argentinare går i terapi. Påven har gjort det, presidenten ägnade sin första dag av ämbetet åt att gå till sin psykolog, konstaterar han, vilket får Johanna att ta ett tangosteg hela vägen till Finland.

Utöver ekonomiskt kaos och våldsamheter finns det förstås rasism och sexism att prata om, stilfullt sammanfattat av Frändén i en samtidsslogan:

– Allt är blattarnas eller kvinnornas fel.

Analyserar Sterling

Veckans rasistskandal, den kring den brittiska mediebevakningen av Manchester Citys Raheem Sterling, ventileras och analyseras, och i ett relativt misslyckat försök att lyfta stämningen berättar Johanna Frändén om kvinnors överjävliga situation i afghansk fotboll. Från den tyska horisonten rapporteras om en spelarfru som, på ett ytterst konkret vis, gör sin makes jobb, och så landar allt i en förklaringsmodell kring hela världens depression. Det är senkapitalismens fel, det också.

Annat? You bet. Adrien Rabiot, Ousmane Dembélé, Alisson Becker, Pep, Boris Becker, Gareth Southgate, Ajax, Piers Morgan, Bilardo, Menotti, Zeman, Houssem Aouar, Jorge Valdano (förstås), spanska damderbyn, uruguayansk protestsång och en Dassin-dänga.

Ett nytt avsnitt av Football Radical: Allt man behöver för att inte skena iväg och bli lycklig redan i december.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.