Debatten är inte objektiv

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: Ungdomarna är en fara för sig själva och andra

Vi i Seko tycker att debatten om avskiljning inom ungdomsvården inte är konstruktiv eller objektiv. Ta bara det att man säger att det är barn på institutionerna. Vi har faktiskt myndiga personer på våra institutioner också. Vi har ungdomar som samhället inte kan eller vill ta hand om för de är farliga för sig själva och för andra runt omkring.

Dessa unga vuxna som placeras på särskilda ungdomshem har ofta en våldskriminalitet eller ett rätt så allvarligt missbruk i sin bakgrund. Ofta har dessa en tidig debutålder, så tidigt som 10–12 årsåldern, med kriminalitet och droger. Sedan kan man lägga till detta att en hel del även har neuropsykiatriska diagnoser vilket försvårar behandlingen. Dessa unga vuxna kan faktiskt ha försökt eller till och med ha tagit livet av en annan människa.

Inom psykiatrin använder man tvångsåtgärder som tvångsmedicinering och bältesläggning. Kriminalvården har möjligheter att använda handsfängsel och isoleringscell. Vi inom ungdomsvården har personal som är vanliga människor.

Debatten måste flyttas från fokus på enskilda händelser till att vi inom Sis, Statens institutionsstyrelse, kan förklara vad det är vi kan erbjuda dessa unga vuxna som vi har inom tvångsvården. Dagarna fylls av vardagssysslor, studier och andra aktiviteter. Terapi ingår i alla behandlingsplaner.

Givetvis ska vi granskas och ha en hög rättsäkerhet för dem som är omhändertagna inom tvångsvården. Sedan kan man lägga till att polisen i Göteborg är mycket oroad över att våldet bland barn ökar och att barn beväpnar sig. Ofta hamnar dessa barn på Sis institutioner. Det skulle vara naivt att tro att de inte agerar ut och använder våld på institutionerna.

En viktig samhällsfråga måste då vara hur man kan vårda dessa barn på bästa sätt. Ska man då få tro Barnombudsmannen så ska inte barn bli inlåsta. Men i den rådande debatten har inte BO några förslag. Eller är det så att polis eller väktare ska ta hand om våld på institutionerna?

Vi från Seko tycker att nuvarande lagtext gagnar arbetsmiljön för både omhändertagna och anställda. Vi tycker att Sis skall granska verksamheten kritiskt och att man ska titta på varje situation och bedöma denna efter den specifika situationen.

Thomas Olsson

Peter Kvist

Ulla Thörnqvist

Seko inom Sis,

Statens institutionsstyrelse

Publicerad: