Våren kommer – efter helgen

Av: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Scanpix

NYHETER

Längtar du efter våren?

Ha förtröstan. Nästa vecka erövrar den långsamt södra Sverige.

Men vintern kämpar fortfarande emot.

Temperaturerna gäller dagtid. (Klicka för större grafik.)

Våren är på väg. Fast det går segt. Köldknäppen som varit de senaste dagarna håller i sig över helgen.

– Det blir fortsatt kallt med många minusgrader på de flesta håll i helgen. Men det blir bra väder och soligt, och det ser särskilt fint ut inför lördagen, säger Daniel Fredriksson, meteorolog på Storm Weather Center.

Vår längst i söder

För att det ska räknas som vår enligt meteorologerna måste dygnsmedeltemperaturen ha varit över noll grader under en veckas tid. Det är har det bara varit längst i söder än så länge. Men nästa vecka kryper plusgraderna långsamt norrut då en varmfront letar sig in över landet från Norska havet.

– Den kommer att nå Norrland först. På söndag stiger temperaturen till 0-strecket i mellersta Norrland, säger Daniel Fredriksson.

I början av nästa vecka sprider sig varmfronten i landet. Det kommer troligen innebära att våren vinner mark i södra Sverige.
– Förmodligen är det så, men det kommer inte att gå jättefort framåt. Och det kommer inte att bli så varmt, bara ett par grader över nollan i Götaland och Svealand, säger Daniel Fredriksson.

Snötäcket kvar till april

Snötäcket ligger fortfarande tungt över Sverige. På de flesta håll, till exempel i Småland, Sörmland, och Uppland är snödjupet fortfarande över en halvmeter. Även om det bara väntas små snömängder de närmaste 10 dygnen kommer det att ta lång tid innan snön har försvunnit. I Skåne smälter den undan relativt snabbt, men längre norrut, i Götaland och Svealand, kan det dröja in i april innan snön har försvunnit helt.

– Det är så klart svårt att säga ett datum när snön är borta, men det kommer nog att ta ett tag eftersom det fortfarande blir minusgrader nattetid på många håll. Sedan är snön som ligger en väldig vattenreservoar och det är risk för kraftiga vårfloder om det snabbt slår om till höga temperaturer längre fram, säger Daniel Fredriksson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN